Dacă în trecut administrațiile Obama și Hu Jintao au reușit să colaboreze atunci când situația a impus-o, astăzi asistăm la agravarea relațiilor sino-americane. Virusul covid-19 a declanșat un joc al vinei, astfel încât oficialii chinezi, dar și cei americani încearcă o incriminare reciprocă. Promovarea unei teorii conspiraționiste pe Twitter în 12 martie, de politicianul Lijian Zhao conform căreia virusul COVID-19 a fost răspândit în Wuhan de către americani a declanșat un conflict virtual al cuvintelor.

Ulterior, președintele american a început să facă referire la virusul COVID-19 drept ”virusul chinezesc”, în acest mod iscându-se un real val pe Twitter care are drept hashtag  #chinesevirus, această atitudine fiind considerată rasistă. Pentru moment, acest schimb de replici poate părea neimportant, însă pe fondul extinderii virusului și al creșterii numărului deceselor, relațiile sino-americane, deja fragile, vor constitui un impediment în calea cooperării și al aplanării unor eventuale crize economice și sociale.

Acest conflict, care pare să ia forma unui domino își are originea la începutul lunii ianuarie, când cererile de acces la Wuhan ale experților americani au fost ignorate de China. Comparativ cu limitarea numărului de  angajați chinezi din cadrul rețelelor mass-media Xinhua, CGTN , China Daily , China Radio International și People’s Daily de către administrația de la Washington, răspunsul administrației chineze va avea efecte mult mai dramatice asupra jurnalismului. În acest mod, China anunță pe 18 martie expluzarea jurnaliștilor americani care lucrează pentru New York TimesWashington Post și Wall Street Journal. Acest tip de comportament statal îl regăsim, de asemenea, în perioada Războiului Rece, iar consecințele ulterioare pot fi globale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.