Pandemia de COVID-19 nu afectează doar state precum China, SUA sau anumite țări membre UE. În această perioadă este foarte important să urmărim evoluția evenimentelor și să conștientizăm că acest virus este la fel de răspândit și în țările membre IDA ( Asociația Internațională de Dezvoltare), care reprezintă un sfert din populația planetei. Acest organism este parte a Băncii Mondiale, iar principalul rol este acela de a stimula economiile unor state care întâmpină dificultăți, prin acordarea de credite și subvenții.

În acest sens, Grupul Bancii Mondiale alături de FMI cer creditorilor bilaterali oficiali suspendarea plații datoriilor din partea țărilor IDA care solicită această scutire. Astfel, țările membre vor putea să gestioneze situația determinată de virusul COVID-19. De asemenea,  vor putea evalua impactul crizei economice, dar și al nevoilor de finanțare ulterioară. Suspendarea plății datoriilor se va face în conformitate cu legislația țărilor solicitante.

În comunicatul oficial, Grupul Băncii Mondiale și FMI invită membrii G20 să colaboreze în vederea identificării și evaluării statelor cu cele mai multe probleme în spectrul economic. Solicitarea aprobării acestei propuneri va fi făcută în cadrul reuniunilor din 16/17 aprilie. BM și FMI consideră că solidarizarea cu țările slab dezvoltate este imperativă în aceste momente incerte oferind un sentiment general de siguranță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.