Ungaria pune Uniunea Europeană în fața faptului împlinit. Luni, 30 martie Viktor Orban, premierul Ungariei a obținut capacitatea de legiferare prin ordonanțe pe o perioadă nedeterminată. Parlamentul a votat decizia cu 138 voturi pro și 53 voturi contra, pe fondul crizei de COVID-19.

La nivel european s-a declanșat o amplă dezbatere în jurul acestei decizii, care este privită de către oficialii internaționali drept o amenințare la adresa democrației. Conform noilor atribuții, premierul are posibilitatea să prelungească starea de urgență pe termen nedefinit, fără consultarea parlamentului. De asemenea, legea adoptată permite introducerea sau suspendarea anumitor măsuri în vederea asigurării sănătății și securității cetățenilor. Măsuri drastice sunt luate și pentru combatererea informațiilor false diseminate de presa națională,  însă numeroase organizații, printre care și Federația Europeană a Jurnaliștilor consideră că acestea încalcă dreptul la liberă exprimare.

Până în acest moment, Președintele ales von der Leyen al Comisiei Europene declară fără a preciza un stat anume că, ” Eu_Commission va monitoriza îndeaproape, într-un spirit de cooperare, aplicarea măsurilor de urgență în toate statele membre. Cu toții trebuie să lucrăm împreună pentru a controla această criză. Pe această cale, vom menține valorile europene și drepturile omului. Aceștia suntem și asta este ceea ce susținem.”

În același timp, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders afirmă într-o postare pe Twitter că sunt evaluate măsurile de urgență luate de statele membre. Comparativ cu poziția Ursulei von der Leyen, acesta menționează că este vorba în special de Ungaria și de noile pedepse penale, pentru diseminarea informațiilor false, care se presupun până la 5 ani de închisoare.

Dezbaterea la nivel european continuă. Matteo Renzi, fostul premier al Italiei cere Uniunii Europene să ia măsurile necesare în vederea combaterii deciziilor luate în Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.