**https://americancouncils.ro/programe/elie-wiesel-study-tour/**

31 octombrie și tot atât de multe motive am avut atunci când am decis să particip la selecția programului Elie Wiesel Study Tour 2020. Astăzi, am decis să vă vorbesc despre acest minunat proiect, organizat de American Councils, anul acesta și cu participanți din Ungaria, respectiv Republica Moldova. Personal, nu voi detalia motivele pentru care mi-am dorit să particip, însă voi aminti câteva dintre motivele generale pentru care un astfel de program există.

La nivelul comunităților academice pe care am avut ocazia să le pătrund am constatat numeroase curente, opinii și dezbateri referitoare la Holocaust și cât de mulți tineri, studenți înțeleg (sau nu) ceea ce a reprezentat acest eveniment. Adesea multe persoane se întreabă de ce nu discutăm la fel despre ce s-a întâmplat în Rwanda, Cambodgia și lista poate continua. Pe bună dreptate, ar fi necesar să cunoaștem, de asemenea, amănuntele și contextul acestor tragice evenimente din istoria omenirii, dar până să ajungem la astfel de detalii observăm că oamenii sunt înclinați să asemene Holocaustul cu Cel de-al Doilea Război Mondial, iar întreg continentul european a fost un câmp de luptă în perioada respectivă. Ceea ce numim Holocaustul a căpătat, în condițiile respective, valențe transnaționale, care au afectat întreg continentul european.

Atunci când învățăm despre Holocaust învățăm în același timp despre proliferarea rasismului, intoleranță, extremism, lipsa de securitate, iar toate aceste elemente pot fi transpuse în numeroase situații. Participând la cursurile intensive dedicate acestui subiect, am înțeles că oricând, în orice tip de societate poate avea loc o astfel de schimbare a balanței, iar posibilitatea de a putea aprofunda un subiect precum Holocaustul asigură cel puțin existența unei comunități restrânse de oameni, care va lupta împotriva evoluției curentelor extremiste sau rasiste. 

Mai mult decât atât, programul Elie Wiesel Study Tour va asigura participanților setul de argumente necesare combaterii negaționismului, trivializării Holocaustului sau al oricărui genocid prin comparație cu diferite tipuri de crime împotriva umanității.

Elie Wiesel Study Tour este un program care își propune să asigure nu doar o bază participanților, ci să aprofundeze studiul asupra Holocaustului în rândul acestora. Ce-a de-a patra ediție se desfășoară în condițiile impuse de criza Covid-19, iar în ciuda tuturor vicisitudinilor, timp de trei săptămâni echipa AC, lectorii, invitații și participanții au reușit să se conecteze și să se pregătească zilnic pentru câteva ore de cursuri. Anul acesta, cursurile/ webinariile au fost susținute de Alexis Herr, PhD, Professor in Genocide Studies at the University of San Francisco.  În mod obișnuit, programul asigură, de asemenea, o vizită de studiu la Auschwitz-birkenau, în Cracovia, Bardejov și Budapesta, tocmai pentru a facilita un proces complet și intensiv de învățare participanților. De altfel, participarea în cadrul programului presupune organizarea unor proiecte care să asigure diseminarea informațiilor, în acest fel, studenții vor putea împărtăși în moduri inovative cunoștințele obținute prin intermediul Study Tour-ului și vor asigura extinderea comunității de tineri care se va poziționa împotriva curentelor extremiste sau rasiste.

În ceea ce privește echipa din spatele EW Study Tour, care a făcut posibil programul chiar și în aceste condiții, trebuie să mărturisesc că a păstrat în permanență atitudinea profesională, întotdeauna disponibilă și mereu deschisă la sugestiile sau ideile participanților. O echipă formată exclusiv dintr-un grup de femei minunate. În final, vă încurajez să nu ratați următoarea ediție!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.