Președintele Germaniei a cerut miercuri o dezbatere amănunțită asupra planurilor de vaccinare obligatorie împotriva corona-virusului în țară, spunând că o astfel de măsură drastică trebuie să fie justificată în mod cuprinzător.

Cancelarul Olaf Scholz a susținut apelurile pentru un mandat de vaccinare, iar parlamentarii sunt așteptați să înceapă dezbaterea unui proiect de lege la sfârșitul acestei luni. Sondajele arată că majoritatea oamenilor din Germania susțin vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19, dar o minoritate vocală se opune ideii.

„Situația excepțională a unei pandemii mărește presiunea asupra statului de a acționa, dar nu înlocuiește cerința de a cântări argumente și de a echilibra interesele”, a declarat președintele german Frank-Walter Steinmeier la începutul unei dezbateri cu cetățenii la masa rotundă.

„Un mandat de vaccin înseamnă un mandat de dezbatere”, a adăugat el.

Steinmeier, al cărui rol este în mare parte ceremonial, a spus că nu va lua parte în dezbatere, dar i-a îndemnat pe cei implicați să aibă „respect pentru alte poziții, dar și pentru fapte și rațiune care trebuie să fie și să rămână moneda noastră comună”.

El a respins drept „afirmații absolut absurde că pandemia de corona-virus a transformat Germania într-o dictatură”, spunând că astfel de acuzații trădează disprețul pentru instituțiile noastre democratice și statul de drept.

„Prin prieteni, la locul de muncă, în școli, în grădinițe, în clinici și case de bătrâni, în primării, birouri de sănătate și parlamente, oamenii de pretutindeni încearcă să-și dea seama ce trebuie făcut” pentru a lupta împotriva pandemiei, a spus Steinmeier.
„Și exact despre asta este această luptă democratică, și pentru noi astăzi aici în această dezbatere.”

Printre cei care au dezbătut s-a numărat o asistentă din Köln și șeful unui azil de bătrâni din Berlin, care au subliniat cât de esențial este să fie vaccinati pentru ca mai ales cei mai vulnerabili ai societății – cei bolnavi și bătrâni – să poată fi protejați de virus.

Un profesor de comunicare în sănătate a subliniat că mulți dintre cei care refuză să se vaccineze pur și simplu se tem de vaccinuri.
Cornelia Betsch a criticat autoritățile pentru că au ratat inițial multe oportunități de a explica mai bine cât de sigure și importante sunt vaccinurile.

„Mulți oameni pur și simplu se tem să nu se vaccineze și un mandat poate crea sentimente contrare”, a spus ea, adăugând că trebuie să se facă mai multe eforturi pentru a-i informa pe cei care ezită despre avantajele vaccinării.

Aproximativ 72,2% dintre germani sunt considerați „complet vaccinați”, în timp ce cel puțin 44,2 % au primit o injecție suplimentară de rapel.

Agenția germană de control al bolilor a raportat 80.430 de cazuri nou confirmate de COVID-19 într-o singură zi, un nou record de la începutul pandemiei. Țara a înregistrat 384 de decese suplimentare legate de coronavirus în ultimele 24 de ore.

Printre cei care se opun unui mandat de vaccin se numără unii membri ai Democraților Liberi, care fac parte din coaliția de guvernământ, și fostul ministru al Sănătății din Germania, care s-a angajat vara trecută să nu introducă un mandat general de vaccinare. Liderii politici au convenit să lase parlamentarii să voteze în conformitate cu propria lor conștiință, mai degrabă decât după liniile de partid în această problemă.

Mandatul care se profilează a fost, de asemenea, un punct de adunare pentru militantii vocali anti-vaccin care au luat parte la proteste împotriva restricțiilor pandemice ale Germaniei.
Unele demonstrații recente au devenit violente, protestatarii atacând ofițerii de poliție după ce li s-a ordonat să se disperseze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.