Ucraina este pregătită să pună capăt războiului din regiunea sa de est

0
18
https://www.reuters.com/world/europe/ukraine-ready-take-decisions-end-war-new-four-way-summit-president-2022-01-11/

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a declarat marți că Ucraina este pregătită de a lua deciziile necesare pentru încetarea războiului din regiunea sa de est Donbass în vederea unui posibil summit cu liderii Rusiei, Franței și Germaniei. 

„Este timpul să cădem de acord asupra încheierii conflictului și suntem pregătiți să luăm deciziile necesare în timpul unui summit al liderilor celor patru țări”, a declarat Zelenskiy într-un comunicat.

În aceeași declarație se prezintă faptul că Kievul este pregătit să negocieze asupra unor schimburi de prizonieri și încetarea schimbului de focuri.

Discuțiile în formatul  Normandia urmăresc să ducă la încheierea conflictului din estul Ucrainei dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși, însă aceste discuții au rămas blocate în noiembrie din cauza diferențelor privind modul de a continua.

De atunci, Rusia a mutat aproape 100.000 de militari aproape de granița cu Ucraina. Totodată, Rusia susține că nu se pregătește pentru o invazie, dar dorește ca Occidentul să renunțe la continuarea acordării unui sprijin guvernului Ucrainei și a cerut garanții că NATO condusă de SUA nu se va extinde mai departe spre est.

Diplomați din partea Franței și a Germaniei au fost săptămâna trecută la Moscova pentru a stabili posibilitatea de revigorare a formatului Normandiei. 

Un oficial prezidențial francez a declarat marți reporterilor că speră la organizarea  unei  întâlniri luna aceasta, după ce Kievul a indicat că ar putea face niște gesturi politice pentru a ieși din impas.

Legăturile Kievului cu Moscova s-au prăbușit în 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia  și ocuparea teritoriului din estul Ucrainei pe care Kievul și-l dorește înapoi. Zelenskiy spune că până la 15.000 de vieți umane au fost pierdute  în luptele de atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.