Rusia spune că aderarea Finlandei la NATO ar fi o amenințare

0
91
https://t.co/36wfgP6lIX

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat joi că aderarea Finlandei la NATO ar amenința securitatea Rusiei și nu va face nimic pentru alianța de securitate.

„Așa cum am spus de multe ori înainte, extinderea NATO nu face lumea mai stabilă și mai sigură”, a spus Dmitri Peskov, potrivit CNN.

Când a fost întrebat direct dacă potențiala apartenență a Finlandei era o amenințare pentru Rusia, Peskov a răspuns „cu siguranță”, a raportat Reuters.

Declarațiile sale au venit după ce președintele finlandez Sauli Niinistö și prim-ministrul Sanna Marin au cerut ca țara lor, care are o graniță de peste 800 de mile cu Rusia, să se alăture NATO. „Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membru al NATO, Finlanda ar întări întreaga alianță de apărare”, au spus Niinistö și Marin într-o declarație comună.

„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO. Sperăm că demersurile naționale încă necesare pentru a lua această decizie vor fi luate rapid în următoarele zile”, au adăugat aceștia. Dar Peskov a rămas ferm în opoziția Rusiei față de această mișcare.

„Finlanda s-a alăturat demersurilor neprietenoase făcute de Uniunea Europeană față de țara noastră. Acest lucru nu poate să nu ne trezească regretul și este un motiv pentru răspunsurile simetrice corespunzătoare din partea noastră”, a spus Peskov, potrivit Reuters.

Vorbind despre potențiala reacție a Rusiei la știrile care vor merge mai departe, Peskov a mai spus că „va depinde de ce va presupune acest proces de expansiune, de cât de departe și de cât de aproape de granițele noastre se va deplasa infrastructura militară”, a menționat CNN.

De când a început invazia Ucrainei de către Moscova, au crescut speculații cu privire la faptul dacă Finlanda și Suedia vor părăsi pozițiile lor de neutralitate și se vor alătura blocului celor 30 de țări. Dar imediat după ce a început invazia, Rusia a amenințat cu „consecințele militare și politice” dacă Finlanda și Suedia ar încerca să se alăture NATO.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.