Șeful NATO spune că Putin „a făcut o mare greșeală strategică” invadând Ucraina

0
98
https://t.co/fNbTr4Q34G

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că președintele rus Vladimir Putin „a făcut o mare greșeală strategică” când a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, stimulând extinderea alianței de securitate occidentale cu viitoarele adăugări ale Finlandei și Suediei.

La Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, Stoltenberg a spus că este clar că Putin a vrut să scadă influența și raza de acțiune a NATO atunci când a invadat Ucraina, dar că războiul său s-a întors complet cu noi armate de mare putere care s-au alăturat blocului de securitate format din 30 de membri.

Nu voi specula despre sentimentele lui, dar a făcut o mare greșeală strategică”, a spus Stoltenberg la conferință.

„Unul dintre scopurile declarate cu această invazie a Ucrainei a fost de a aduce mai puțin NATO la granițele Rusiei.

Stoltenberg a mai spus că Putin nu a reușit să cucerească un teritoriu cheie din Ucraina, invocând retragerea trupelor ruse în jurul regiunii capitale Kiev luna trecută, urmată de o ofensivă mai limitată pentru a prelua controlul regiunii de est Donbas.

„Planul era de a lua Kievul, de a decapita guvernul și de a prelua controlul asupra țării”, a spus secretarul general.

„A fost forțat să-și retragă forțele din Kiev și din nord… iar ofensiva din Donbas se mișcă foarte încet”.

„Nu prezic rezultatul acestui război, nimeni nu poate face asta”, a continuat Stoltenberg, „dar Rusia nu și-a atins obiectivele în Ucraina”.

La începutul acestei luni, Ministerul Apărării al Regatului Unit a declarat că Rusia a pierdut probabil aproximativ o treime din forțele sale terestre din Ucraina, din aproximativ 150.000 de militari dislocați.
În martie, NATO a declarat că Rusia a pierdut aproximativ 40.000 de militari.

Pe fondul unui război prelungit, Putin contracarează, de asemenea, opoziția de acasă, promovând o lege privind „știrile false” care pedepsește pe oricine vorbește despre războiul din Ucraina, pe care Rusia îl numește o „operație militară specială” sau împotriva forțele armate ale națiunii. McDonald’s și Starbucks sunt printre cele mai recente multinaționale care au retras afaceri din Rusia din cauza războiului din Ucraina.
Iar sancțiunile membrilor NATO și ale partenerilor lor din întreaga lume au afectat grav economia Rusiei, deși experții spun că Putin este pregătit pentru un război lung.

Rusia a declarat victoria asupra câtorva orașe din estul Ucrainei, inclusiv orașul-port Mariupol, care a fost bombardat de forțele ruse luni de zile. Dar ofensiva reînnoită a Rusiei în regiunea estică Donbas încetinește pe fondul rezistenței puternice din partea apărătorilor ucraineni, care au fost susținuți puternic de SUA și de alți aliați NATO.

Serviciile secrete britanice au arătat marți că Rusia face eforturi pentru a încercui trei orașe cheie din regiunea Lugansk – Lysychansk, Rubijne și Sievierodonetsk. Stoltenberg a spus că Putin a plănuit o „operație militară de scurtă durată” – un obiectiv care a eșuat în mare parte la mai bine de trei luni de la război. „Este un război lung și costisitor pentru Rusia”, a spus șeful NATO.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.