Vasul de tip petrolier Caminero (IMO 9718923) apare ca fiind ancorat în portul Constanța conform MarineTrafic și VesselFinder, două site-uri specializate în analiza traficului maritim. Caminero a navigat sub pavilion rusesc înainte de 24 februarie 2022, până în noiembrie 2022 când a trecut sub pavilion panamez.
Vasul are statusul “moored” pe ambele site-uri, ceea ce înseamnă că nu este în mișcare și este legat la un punct fix. Vasul ar fi ancorat din data de 23 mai, anul curent.
Conform articolului 3e(a) din Regulamentul (UE) 2022/576, orice vas care a navigat sub pavilion rusesc înainte de 24 februarie 2022 nu are voie să ancoreze într-un port comunitar. Decizia Consiliului European prevede și anumite derogări, inclusiv pentru produse petroliere și gaze naturale, cu condiția ca Statul Membru să anunțe celelalte state membre și Comisia Europeană cu două săptămâni înainte de autorizarea unei astfel de operațiuni.
Vasul a mai fost menționat și într-o investigație Greenpeace din martie 2025 care analizează escalele unor nave care ar transporta hidrocarburi de origine rusească în Italia. Conform acestui document, Caminero a ancorat într-un terminal din portul Ravenna concesionat către compania Petrolifera Italo Rumena SpA. Compania se ocupă cu logistica portuară a produselor petroliere și chimice și a fost fondată în 1920, cu capital parțial românesc (răscumpărat între timp de partea italiană).
Flota din umbră a Rusiei se referă la o rețea de nave comerciale, în special petroliere, care operează în afara reglementărilor internaționale pentru a ocoli sancțiunile impuse Rusiei, în special cele legate de exportul de petrol. Aceste nave folosesc adesea metode precum schimbul de mărfuri pe mare (ship-to-ship transfer), navigarea cu transponderele oprite sau înregistrarea sub pavilioane ale unor state obscure pentru a-și ascunde adevărata identitate și destinație. Scopul flotei din umbră este de a permite continuarea comerțului cu resurse energetice fără a atrage atenția autorităților occidentale.
2025 a fost anul în care Statele Unite și Uniunea Europeană au luat măsuri semnificative pentru a restricționa activitatea acestei flote din umbră:
🇪🇺 Uniunea Europeană
- a 18-a serie de sancțiuni (18 iulie 2025): UE a redus plafonul de preț la petrolul rusesc de la 60 $ la 47,6 $/baril și a inclus în sancțiuni peste 100 de nave din “shadow fleet”, interzicând și produse petroliere rafinate provenite din Rusia prin țări terțe;
- Pachetul 17 (mai 2025): vizează direct capacitatea operațională a flotei din umbră și entitățile care o susțin – companii de transport maritim, firme de asigurări etc. – a redus veniturile rusești cu aproximativ 38 mld € .
- Pachetul 16 (februarie 2025): a blocat 74 de nave suplimentare implicate în evaziuni și le-a adăugat pe lista neagră, ceea ce a ridicat totalul la 153 de nave sancționate .
🇺🇸 Statele Unite
- Sanctiuni administrația Biden (10 ianuarie 2025): Departamentul Trezoreriei a vizat peste 180 de nave din flotă, companii petroliere precum Gazprom Neft și Surgutneftegas și entități de asigurare, generând creșterea costurilor de transport maritim rus și dând un șoc piețelor energetice;
- Initiativă legislativă bipartisană (aprilie 2025): un proiect de lege introdus în Congres (senatori Ernst & Blumenthal) a propus crearea unui fond de 150 milioane USD pentru aplicarea sancțiunilor pe petrolul din „ghost fleet” și înființarea unui centru de coordonare la DHS (Department of Homeland Security);
- Coordonare transatlantică: SUA au consolidat eforturile cu UE și Marea Britanie pentru a sancționa nave rămase active în flotă (în jur de 77 % din flotă sancționată până în martie) și pentru a extinde aplicarea sancțiunilor la administratori, operatori și companii de asigurări.
Chiar dacă Caminero nu se află nominal sub sancțiuni, faptul că a navigat sub pavilion rusesc și l-a schimbat la câteva luni de la startul invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia, precum și profilul tehnic al navei în sine indică că a contribuit la generarea de venituri pentru Rusia, deci și pentru efortul de război.