În acest interviu, 45north discută cu Irina Avramenko despre fenomenul dezinformării și propaganda rusească. Asistent universitar și jurnalist de profesie, activitatea profesională a Irinei Avramenko este axată pe combaterea dezinformării, coordonând de-a lungul carierei diferite ziare și reviste din regiunea Dnipropetrovsk din Ucraina.

Interviul a fost tradus în limba română și engleză. For English, please click here.

45north: Care sunt narațiunile de dezinformare pe care le întâlniți în Ucraina?

IA: Există multe narațiuni, iar în fiecare zi apar altele noi. Rusia a început să le promoveze în spațiul mediatic din Ucraina cu mult înainte de invazia pe scară largă a țării noastre. Una dintre narațiunile principale este aceea că Ucraina nu există ca stat independent, este doar un fragment din Imperiul Rus și Imperiul Sovietic.

Ei încearcă să-i convingă pe ucraineni că independența țării este o greșeală istorică. În acest sens, propaganda de la Kremlin se încadrează cu succes și pe terenul vast al ideilor politice ale cetățenilor ruși, unde a fi independent este ceva negativ.

În loc de „Ucraina”, propagandiștii folosesc adesea termenii „Mica Rusie” sau „Novorossiya” („Noua Rusie”). Există o discreditare constantă a valorilor Euromaidan: un protest național-patriotic de amploare în Ucraina, îndreptat împotriva corupției, a arbitrarului forțelor de securitate și în sprijinul vectorului european al politicii externe a Ucrainei. Propagandiștii prezintă Revoluția Demnității ca pe o „lovitură de stat”.

Drumul Ucrainei către independență, pentru care ucrainenii sunt gata să-și dea viața, este interpretat de Kremlin ca „v-ați vândut Occidentului”, „sunteți o colonie a Americii” și alte mesaje similare.

În același timp, ni se spune că limba ucraineană nu există, că este un dialect al limbii ruse. Cu toate acestea, de exemplu, poezia „Eneida”, scrisă de poetul Ivan Kotlyarevsky, a apărut în limba ucraineană în 1798. Fondatorul limbii literare ruse, Alexandru Pușkin, s-a născut abia un an mai târziu.

În plus, Ucraina nu are doar propria sa limbă. Se vorbește și despre cea mai bogată moștenire de cântece ucrainene, scriitori și poeți minunați, porturi naționale ucrainene, bucătăria proprie a statului și eposuri. Totuși, cel mai important lucru este diferența fundamentală a mentalității ucrainene față de cea rusă: aceasta include dorința de a trăi într-o țară, unde nu există loc pentru dictaturi de lungă durată (de exemplu, Vladimir Putin se află la putere de două decenii) și unde sunt respectate independența și integritatea teritorială a altor țări.

45north: Care sunt narațiunile de dezinformare din Ucraina legate de război?

IA: Astăzi, scopul principal al propagandei de la Kremlin este discreditarea Forțelor Armate ale Ucrainei. Să începem cu faptul că propagandiștii din spațiul lor mediatic pun sistematic etichete jignitoare soldaților noștri: „naziști”, „punitivi”, „mercenari”, „militanți”, etc.

Se presupune că Forțele Armate ale Ucrainei (ZSU) sunt formate în întregime din mercenari străini și „dependenți de droguri” care terorizează populația civilă. Cu toate acestea, după o invazie pe scară largă, aceste narațiuni nu funcționează, deoarece în aproape fiecare familie ucraineană este cineva care se oferă voluntar pentru front sau își apără patria pe câmpul de luptă. Oamenii primesc informații direct de la cei dragi, realizând că mesajele propagandiștilor sunt minciuni.

Între timp, creatorii de știri false și manipulări au noi „metode”. Ei încearcă să transfere responsabilitatea crimelor lor de război asupra Forțelor Armate ale Ucrainei. După cum probabil știți, rachetele rusești au lovit deja un număr mare de clădiri rezidențiale și alte infrastructuri civile. Sute de adulți și copii au murit în Niprul meu și în Kremenchug, Vinnitsa, Zaporojie și Krivoy Rog. Ultimul incident a constat într-o lovitură a unei clădiri cu cinci etaje din orașul Pokrov, unde rachetele au ars de vii 9 oameni, iar alți zeci de oameni au fost răniți.

Rușii susțin că Forțele Ucrainene de Apărare Aeriană sunt de vină pentru tragedii. Cu toate acestea, majoritatea ucrainenilor știu că datorită mijloacelor moderne de apărare (pentru care le mulțumim aliaților noștri, inclusiv României) putem continua să trăim și să muncim în orașele noastre.

Un alt exemplu este barajul Kakhovka al stației hidroelectrice Kakhovka. Rușii l-au aruncat în aer, provocând daune uriașe asupra mediului înconjurător, care nu afectează numai Ucraina. Toate țările de pe litoralul Mării Negre vor resimți consecințele, deoarece curentul de coastă merge din estuarul Nipru-Bug spre Odesa și mai departe. După ce au comis o crimă teribilă, ei, ca de obicei, au declarat că aceasta a fost opera Forțelor Armate ale Ucrainei. Întrucât hidrocentrala se află în teritoriul ocupat, în prezent nu avem ocazia să invităm experți independenți și să descoperim adevărul. Această posibilitate este păstrată de inamicii noștri în avantajul lor.

Foarte multe știri false și dezinformări sunt legate de mobilizarea militară. Potrivit propagandiștilor, luptătorii ucraineni sunt nemotivați, intră în luptă „sub presiune” sau „sub influența unei doze”. Dar, atunci, este absolut de neînțeles de ce adesea li se dă peste bot „armatei lor puternice” (referință la armata rusă)?

Dacă rușii încearcă să pună responsabilitatea crimelor lor de război pe seama Forțelor Armate ale Ucrainei, atunci responsabilitatea războiului în ansamblu cade pe „Occidentul colectiv” (un alt termen folosit de propagandiștii ruși). De exemplu, Ucraina urma să adere la NATO, acțiune pe care Rusia nu putea să o accepte. În același timp, din anumite motive, nu le pasă deloc că în apropierea granițelor ruse există deja mai multe țări, care sunt membre ale alianței, al căror număr chiar a crescut după începerea războiului.

Există exemple ridicole de propagandă. Astfel, reprezentantul Federației Ruse la ONU, Vasily Nebenzya, a susținut că în laboratoarele ucrainene se reproduc… țânțari de luptă. Așa cum se zice, no comment. Cu toate acestea, a fost întrecut de secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrushev, care a spus că furăm organe de la eroii răniți pentru transplant. Și, în cele din urmă, primul loc în rating-ul meu personal al știrilor false este faptul că Forțele Armate ale Ucrainei vor mobiliza… animale de companie.

45north: Unde este dezinformarea mai prezentă: în presa scrisă, pe rețelele de socializare sau la televiziunea ucraineană?

IA: Astăzi, jurnaliștii ucraineni monitorizează îndeaproape ca propaganda rusă să nu pătrundă în spațiul nostru media. Cu toate acestea, dezinformarea este foarte prezentă pe rețelele de socializare și este foarte agresivă. Kremlinul a alimentat o galaxie de bloggeri care folosesc o retorică aspră anti-ucraineană. Există o mulțime de roboți în secțiunile de comentarii ale unor astfel de postări și videoclipuri de pe rețelele de socializare. Sarcina lor principală este de a destabiliza situația și de a intensifica panica în rândul ucrainenilor.

Prin urmare, chiar la începutul războiului, roboții i-au speriat pe ucraineni că „Zelensky a fugit”, „armata rusă este deja la Kiev”, este mai bine să nu rezistați, altfel vor veni „wagneriții” și „kadyroviții”.

Intimidarea prin folosirea armatelor private este unul dintre trucurile de propagandă ale Kremlinului. Chiar la începutul războiului au apărut pe TikTok o mulțime de videoclipuri înfricoșătoare cu „ceceni fără milă (kadyroviți)” care „vin și vă ucid pe toți”. Cu toate acestea, ucrainenii nu s-au speriat și au denumit gărzile lui Kadyrov „Trupe Tiktok”.

Cu toate acestea, cea mai dezgustătoare și de neînțeles încercare de intimidare pentru oamenii obișnuiți a fost atunci când canalele rusești de pe Telegram au distribuit un videoclip, în care se presupune că „wagneriții” au tăiat capul unui prizonier ucrainean în viață.

Iarna, roboții ne-au speriat cu faptul că armata rusă va distruge toate centralele și nu vom supraviețui fără electricitate. Acest lucru nu a reușit să ne intimideze: am cumpărat lumânări, lanterne, generatoare și am fost gata să rezistăm invadatorilor în orice condiții.

Astăzi, propagandiștii încearcă să discrediteze conducerea militară ucraineană și răspândesc povești false despre contraofensiva noastră.

45north: Din punct de vedere al demografiei, cine este mai vulnerabil la dezinformare în Ucraina?

IA: Dacă vorbim despre generația mai în vârstă, vedem un număr mare de încercări de a impune bunicilor nostalgia Uniunii Sovietice. Din păcate, acest tip de „propagandă blândă” se mai găsește în spațiul nostru mediatic. Adesea funcționează, pentru că oamenii își doresc cu adevărat să se întoarcă la tinerețe, indiferent cum a fost. Cu toate acestea, aș distinge nu după demografie, ci după nivelul de educație. Oamenii în vârstă, care cunosc istoria propriului popor, înțeleg că URSS este pentru Ucraina la fel ca Holodomorul, când au murit milioane de oameni – aceasta este „Renașterea executată” („Renașterea roșie”) și multe alte crime ale regimului.

Oamenii care citesc mult, călătoresc mult, sunt interesați de multe lucruri, indiferent de vârsta lor, sunt mai puțin influențați de propagandă. Ucrainenii sunt, în cea mai mare parte, o națiune educată. Consider că acesta este motivul pentru care reușim să rezistăm mașinii de propagandă. Însă, desigur, acest lucru nu este ușor.

Totuși, o armă puternică a ucrainenilor de orice vârstă folosită împotriva propagandei agresive este umorul. Pentru fiecare poveste de groază de la Kremlin, apar imediat o mulțime de meme-uri populare „pe subiectul zilei”.

45north: Care sunt narațiunile de dezinformare din Europa despre refugiații ucraineni? Cum se diferă acestea de cele din Statele Unite ale Americii?

IA: SUA nu au primit atât de mulți refugiați ca Europa. Prin urmare, principala campanie împotriva refugiaților s-a desfășurat în țările europene. Propagandiștii ruși încearcă să-i prezinte pe ucrainenii care fug de război drept „trântori”, „cerșetori”, care trăiesc pe cheltuiala altcuiva. Totuși, după cum se poate observa, ucrainenii se integrează cu succes în comunitățile locale, mulți dintre ei lucrează fie de la distanță în fostele locuri de muncă, fie și-au găsit de lucru în țara care i-a găzduit.

În opinia mea, aceasta este una dintre cele mai cinice campanii de propagandă. La urma urmei, mamele cu copii și bătrâni au fugit în mare parte de bombardamentele rusești. Mulți dintre ei nu au unde să se întoarcă – casele lor au fost distruse de armata rusă.

Desigur, afluxul de refugiați este stresant nu numai pentru vizitatorii înșiși, ci și pentru țara gazdă. Oamenii trebuie să creeze condiții, să contribuie la adaptarea la noile realități. Propagandiștii profită cu pricepere de o situație stresantă, sugerând prin intermediul presei controlate că viața localnicilor se deteriorează din cauza ucrainenilor. Cu toate acestea, nu s-au oprit aici. Astfel, pe unele site-uri controlate de Kremlin, se scrie că din cauza femeilor și bătrânilor noștri… situația criminalității din Europa de Est s-a înrăutățit.

45north: Ați întâlnit narațiuni de dezinformare legate de război în spațiul mediatic din România sau din Republic Moldova? Dacă da, ne puteți spune câteva exemple?

IA: Am studiat această problemă, am analizat până acum mass-media românească și chiar am scris un articol pe această temă. Din păcate, am dat peste materialele de propagandă. Cu toate acestea, am fost plăcut surprinsă că societatea dumneavoastră este, în ansamblu, rezistentă la propagandă. Am vorbit cu politologi și jurnaliști români și mi-am dat seama că este foarte greu pentru propagandiști să-și facă treaba murdară în țara voastră. Da, ei „piaptănă” periodic vechile răni care există între țările noastre. Aceasta face parte atât din problema complexă a comunităților naționale, cât și din conflictul aflat în curs de desfășurare în jurul Canalului Sulina.

Cu toate acestea, majoritatea acestor încercări eșuează, deoarece, atât noi, cât și voi, înțelegem că toate disputele dintre vecini trebuie rezolvate pe cale pașnică. Astăzi, văd o tendință de a „lega” Ucraina de problemele economice, precum și încercări de a intensifica discordia religioasă. Cu toate acestea, sunt sigur că aceste provocări nu sunt de neînvins.

45north: Ce mecanisme de combatere a dezinformării considerați că sunt eficiente?

IA: Aș compara propaganda cu cancerul. Prin urmare, metodele de „tratament” ar trebui să fie aproximativ aceleași: eliminați focarele bolii și preveniți ca acestea să recidiveze.

În primul rând, trebuie să facem totul pentru ca infecția informațională să nu pătrundă în spațiul nostru mediatic. Dacă se întâmplă acest lucru, este necesar un mecanism public de fact-checking, aplicat pentru fiecare mesaj fals, dacă este posibil.

În plus, în situația de față, este important să anticipăm ce fel de conținut vor folosi propagandiștii în informațiile pe care le transmit, pentru a-i învăța pe oameni să verifice informațiile, în loc să consume știri în mod haotic și imprudent.

Astăzi, în țara mea apar proiecte minunate de fact-checking pentru preșcolari și elevi. Experții învață generația tânără să aleagă surse de știri de înaltă calitate.

În plus, este foarte important și necesar să ne împărtășim experiențele unii cu alții, în legătură cu modul în care putem rezista acestui rău. Apropo, citind rapoartele dumneavoastră, mi-am dat seama că faceți un lucru foarte important și necesar. Rezultatele proiectelor noastre de cercetare coincid în mare măsură. Unele concluzii au fost utile și pentru mine. Vă mulțumesc pentru munca pe care o faceți și vă doresc mult succes.

Interview with Irina Avramenko: “the main aim of the Kremlin propaganda is to discredit the Armed Forces of Ukraine”

In this interview, 45north talks to Irina Avramenko about the phenomenon of disinformation and Russian propaganda. Working as an academic assistant and journalist, Irina Avramenko’s professional activity is focused on combating disinformation, coordinating throughout her career various newspapers and magazines in the Dnipropetrovsk region of Ukraine.

45north: Which political disinformation narratives do you encounter in Ukraine?

IA: There are many narratives and new ones appear every day. Russia began to promote them in the Ukrainian mass-media long before the large-scale invasion of our country. One of the main narratives is the one that Ukraine allegedly does not exist as an independent state, it is just a fragment of the Russian and Soviet Empires.

They are trying to convince Ukrainians that the independence of their country is a historical mistake. In this regard, Kremlin propaganda also successfully falls on the fruitful ground of Russian citizens’ political ideas, where being independent is something negative.

Instead of “Ukraine” propagandists persistently use the terms “Little Russia” or “Novorossiya” (literally, “New Russia”). There is a constant discrediting of the values of Euromaidan: a large-scale national-patriotic protest in Ukraine, directed against corruption, the arbitrariness of the security forces and in support of the European vector of Ukraine’s foreign policy. The propagandists represent the Revolution of Dignity as a “coup d’état”.

Ukraine’s path to independence, for which Ukrainians are ready to give their lives, is interpreted by Kremlin as “you sold out yourself to the West”, “you are a colony of America” and similar messages.

At the same time, we are told that the Ukrainian language does not exist, that it is a dialect of the Russian language. However, as an example, the poem “Aeneid” (“Eneida”), written by the poet Ivan Kotlyarevsky, appeared back in 1798 in Ukrainian. The founder of the Russian literary language, Alexander Pushkin, was born only a year later.

Furthermore, Ukraine does not solely have its own language. One also speaks of the richest heritage of Ukrainian songs, wonderful writers and poets, Ukrainian national clothes, the state’s own cuisine and epos. However, the most important thing is Ukrainian mentality’s fundamental difference from the Russian one: it includes the desire to live in a country, where there is no place for long-term dictatorships (for example, Vladimir Putin has been ruling for two decades) and where the independence and territorial integrity of other countries are respected.

45north: What are the disinformation narratives in Ukraine related to the war?

IA: Today, the main aim of the Kremlin propaganda is to discredit the Armed Forces of Ukraine. Let’s start with the fact that propagandists in their media systematically put insulting labels on our soldiers: “Nazis”, “punishers”, “mercenaries”, “militants”, etc.

It is alleged that the Armed Forces of Ukraine (ZSU) consist entirely of foreign mercenaries and “drug addicts”, who terrorize the civilian population. However, after a full-scale invasion, these narratives do not work, because in almost every Ukrainian family someone volunteers for the front or defends their homeland on the battlefield. People directly receive information from their loved ones, realising that the propagandists’ messages are lies.

Meanwhile, the creators of fake news and manipulations have new “methods”. They are trying to shift the responsibility for their war crimes to the Armed Forces of Ukraine. As you probably know, Russian missiles have already hit a large number of residential buildings and other civilian infrastructure. Hundreds of adults and children died in my Dnieper, Kremenchug, Vinnitsa, Zaporozhye, Krivoy Rog. The last incident was a recent hit in a five-storey building in the city of Pokrov, where rockets burned 9 people alive and dozens were wounded.

The Russians claim that the Ukrainian Air Defence Forces are to be blamed for the tragedies. However, most Ukrainians know that it is thanks to the modern means of defence (for which we give many thanks to our allies, including Romania) that we can continue to live and work in our cities.

Another example is the Kakhovka Dam of Kakhovka Hydroelectric Station. The Russians blew it up, causing huge environmental damage not only to Ukraine. All countries from the Black Sea coast will feel the consequences because the coastal current goes from the Dnieper-Bug estuary towards Odessa and beyond. Having committed a terrible crime, they, as usual, declared that this was the work of the Armed Forces of Ukraine. Since the hydroelectric power station is located in the occupied territory, we do not currently have the opportunity to invite independent experts and uncover the truth. This circumstance is highly used by our enemies to their advantage.

A lot of fake news and disinformation are related to the military mobilisation. According to propagandists, Ukrainian fighters are unmotivated, they go into battle “under pressure” or “under a dose”. But, then, it is absolutely incomprehensible why their (Russian) “mighty army” regularly gets kicked in the teeth?

If the Russians are trying to shift the responsibility for their war crimes to the Armed Forces of Ukraine, then the responsibility for the war as a whole is on the “collective West” (another term used by Russian propagandists). For example, Ukraine was going to join NATO, an action that Russia could not allow. At the same time, for some reason, they do not care at all that there are already several countries next to the Russian borders, which are members of the alliance, whose number has even increased after the start of the war.

There are frankly ridiculous examples of propaganda. Thus, the representative of the Russian Federation to the UN, Vasily Nebenzya, claimed that in Ukrainian laboratories they breed … fighting mosquitoes. As they say, no comment. However, he was outdone by the Secretary of the Security Council of the Russian Federation, Nikolai Patrushev, who said that we steal organs from wounded heroes for transplantation. And, finally, the first place in my personal rating of fake news is the fact that the Armed Forces of Ukraine will mobilise…pets.

45north: Where is disinformation more present: in the Ukrainian written press, social media or television?

IA: Today, Ukrainian journalists are closely monitoring that Russian propaganda does not penetrate our mass-media. However, disinformation is highly present on social networks and it is very aggressive. The Kremlin has nurtured a galaxy of bloggers who use a harsh anti-Ukrainian rhetoric. There are a lot of bots in the comments sections of such posts and videos from the social networks. Their main task is to destabilise the situation and nurture panic among Ukrainians.

Therefore, at the very beginning of the war, the bots scared the Ukrainians that “Zelensky had fled”, “the Russian army is already in Kiev”, it’s better not to resist, otherwise the “Wagnerites” and “Kadyrovites” will come.

Intimidation by using private armies is one of Kremlin’s propaganda tricks. At the very beginning of the war, a lot of frightening videos appeared on TikTok with “merciless Chechens (Kadyrovites)” who “come and kill everyone”. However, the Ukrainians were not afraid and nicknamed Kadyrov’s guards “TikTok Troops”.

However, the most disgusting and incomprehensible attempt of intimidation for normal people was when Russian Telegram channels shared a video, where supposedly “Wagnerites” cut off the head of a living Ukrainian prisoner.

In winter, the bots frightened us with the fact that the Russian army would destroy all the power plants and we would not survive without electricity. This failed to intimidate us: we bought candles, flashlights, generators and were ready to resist the invaders in any conditions.

Today, propagandists are trying to discredit the Ukrainian military leadership and are spreading fake stories about our counteroffensive.

45north: Who is more vulnerable to disinformation in Ukraine – considering the demography?

IA: If we talk about the older generation, we see a large number of attempts to impose the Soviet Union nostalgia on grandparents. Unfortunately, this kind of “soft propaganda” is still found in our media. It often works, because people really want to return to their youth, no matter how it was. However, I would distinguish not by demographics, but by the level of education. Senior people who know the history of their people understand that the USSR is for Ukraine like the Holodomor, when millions of people died – this is the “Executed Renaissance” (“Red Renaissance”) and many other crimes of the regime.

People that read a lot, travel a lot, are interested in many things, no matter how old they are, are less influenced by propaganda. Ukrainians are, for the most part, an educated nation. It seems to me that this is why we manage to resist the propaganda machine, although, of course, this is not easy.

And yet – a powerful weapon of Ukrainians of any age against aggressive propaganda is humour. For every Kremlin horror story, a lot of folk memes “on the topic of the day” immediately appear.

45north: Which are the disinformation narratives from Europe about Ukrainian refugees? How are they different from the ones in the United States of America?

IA: The US has not taken in as many refugees as Europe. Therefore, the main campaign against refugees unfolded in European countries. Russian propagandists are trying to present Ukrainians fleeing the war as “loafers”, “beggars”,living at someone else’s expense. Although, as practice shows, Ukrainians successfully integrate into local communities, many of them work either remotely in their former workplaces or they found work in the country that hosted them.

In my opinion, this is one of the most cynical propaganda campaigns. After all, mothers with children and old people mostly fled from Russian shelling. Many of them have nowhere to return – their homes have been destroyed by the Russian military.

Of course, the influx of refugees is stressful not only for the visitors themselves, but also for the host country. People need to create conditions, help to adapt to new realities. Propagandists skilfully take advantage of a stressful situation, suggesting through controlled media that the lives of local residents are deteriorating because of Ukrainians. However, they didn’t stop there. Thus, on some sites controlled by the Kremlin, it is written that because of our women and old people … the crime situation in Eastern Europe has worsened.

45north: Did you encounter disinformation narratives about the war in the media from Romania or the Republic of Moldova? If yes, could you give some examples?

IA: I have studied this problem, I analysed the Romanian media so far and I even wrote an article on this topic. Unfortunately, I encountered propaganda materials. However, I was glad to notice that your society, as a whole, is resistant to propaganda. I talked to Romanian political scientists and journalists and I realised that it is very difficult for propagandists to do their dirty work in your country. Yes, they periodically “comb” the old wounds that exist between our countries. This is both a complex issue of national communities and the ongoing conflict around the Sulina Canal.

However, most of these attempts fail, because both we and you have an understanding that all disputes between neighbours must be resolved peacefully. Today, I see a tendency to “tie” Ukraine to economic problems, as well as attempts to nurture religious discord. However, I am sure that these provocations will not pass.

45north: What mechanisms do you consider effective to combat disinformation?

IA: I would compare propaganda to cancer. Therefore, the methods of “treatment” should be approximately the same: eliminate the foci of the disease and prevent their relapse.

First of all, we have to do everything we can so that the information infection does not get into our media space. If this happens, it is necessary to implement a public fact-checking for each false message, if possible.

In addition, given this situation, it is important to foresee what kind of content can be expected from propagandists in the near future, in order to teach people how to check information, instead of consuming news chaotically and thoughtlessly.

Today, wonderful fact-checking projects for schoolchildren and students appear in my country. Experts teach the younger generation to choose high-quality news sources.

Furthermore, it is very important and necessary to share with each other our experiences on how to resist this evil. By the way, having read your reports, I realised that you are doing a very important and necessary thing. The results of our research projects largely coincide. Some points were useful for me too. Thank you for your work and good luck.