Ce este ROME?

R.O.M.E. este un acronim pentru Raport OSINT de Monitorizare Epidemiologică.

Care este scopul acestei unelte?

Având în vedere situația excepțională cu care ne confruntăm, o pandemie care afectează deja peste 1 milion de persoane la momentul redactării acestui mesaj, am decis să ne aducem și noi contribuția în lupta globală împotriva SARS-CoV-2.

Astfel, vom face ceea ce știm mai bine, anume monitorizare de tip OSINT (open-source intelligence) pentru a identifica informații disponibile public, care să indice emergența unui nou patogen sau dezvoltarea unui focar epidemiologic cu un patogen existent.

Monitorizarea este o unealtă extrem de importantă în arsenalul organizațiilor și ministerelor de profil în încercarea de a preveni o epidemie locală să devină o pandemie. Cu cât se identifică mai repede o potențială epidemie, în special cu un patogen nou, cum este cazul SARS-CoV-2, cu atât există o șansă mai mare de îndiguire și prevenire a răspândirii infecției.

Acest concept de monitorizare nu este unul nou. Organizația Mondială a Sănătății patronează din 2017 un proiect numit Epidemic Intelligence from Open Sources (EIOS) (Informații Epidemiologice din Surse Deschise), coordonând organizații și programe din diferite țări, pentru a crea un cadru uniform de monitorizare și prevenire a epidemiilor. Comisia Europeană joacă un rol important în acest proiect, prin intermediul Centrului Comun de Cercetare, serviciul științific intern al Comisiei.

De asemenea, monitorizarea epidemiologică este și subiectul unor noi finanțări europene, precum Versatile Emerging infectious Disease Observatory (VEO) (Observatorul Versatil al Bolilor Infecțioase Emergente), un proiect academic coordonat de Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam, Olanda, proiect care implică și alte universități europene, printre care și UniversitateaEötvös Loránd din Budapesta. România nu are un reprezentant în acest proiect.

Profesoarea Marion Koopmans, coordonatorul proiectului VEO și șefa departamentului de virologie de la Centrul Medical din cadrul Universității Erasmus, Rotterdam, spune că “abordarea acestor patogeni este programul Apollo al vremurilor noastre”

Ce rol poate să joace o organizație media în această luptă?

Un patogen nou sau existent poate să apară oriunde în lume, în sudul Chinei (SARS, COVID-19), în Mexic (H1N1), Brazilia (Zika), Arabia Saudită (MERS), poate chiar în România. Cadrul global, precum și faptul că de cele mai multe ori, patogenul apare în comunități locale, fără o infrastructură medicală solidă, fac dificilă detectarea timpurie. Totuși, de multe ori, o epidemie este identificată timpuriu prin raportarea îmbolnăvirilor în presa locală, prin articole publicate de jurnaliști independenți care călătoresc în cele mai greu accesibile locații din lume.

Astfel, healthmap.org, un proiect open source al Spitalului pentru Copii din Boston, fondat în 2006, își propune să agrege aceste surse, plus alte surse instituționale și de specialitate, și să emită alerte epidemiologice abonaților, localizându-le și geografic, pe o hartă de tip Google Maps.

45north își propune să acceseze acest serviciu și prin intermediul opțiunilor de filtrare să creeze un raport, cu frecvență lunară, folosind următorii parametri la filtrarea alertelor:

  • Boli: toate bolile infecțioase listate de către Organizația Mondială a Sănătății ca fiind de urmărit + boli neidentificate (potențiali patogeni noi)
  • Locații: global
  • Surse: toate sursele puse la dispoziție de healthmap.org
  • Specii: oameni
  • Perioadă: ultima lună de la ultimul raport (frecvență lunară)

Pe lângă centralizarea datelor într-un singur raport, 45north poate să vină cu comentarii suplimentare pe teme politice, economice și sociale, care ar putea să aibă un impact asupra alertei (de ex. conflicte locale existente, probleme economice, context social, etc.).

Când vor fi emise aceste rapoarte?

Raportul va fi emis în fiecare lună, în data de 9 ale lunii.

De ce am ales noi să creăm ROME?

Având în vedere volumul mare de date generat de o pandemie în curs, precum și monitorizarea separată și materialele publicate pe 45north.ro, nu vom include SARS-CoV-2 în lista de patogeni urmăriți.

Acest raport, precum și alt conținut conex generat de 45north.ro din raport, nu vor face subiectul unui câștig de ordin comercial. Raportul este realizat pro bono și accesul la el este liber și nelimitat.

Sperăm ca acest raport să servească autorităților din România, altor ONG-uri de profil și în general societății civile, tuturor celor care doresc să contribuie la împiedicarea izbucnirii unei noi pandemii precum cea de COVID-19.

Echipa 45north

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.