The Economist: de ce criza de încredere în vaccinul COVID-19 crește?

0
706

Pe fondul unei infodemii care tinde să scape de sub control și a neîncrederii generale a publicului în figurile politice și în guverne, încrederea populației în utilitatea unui vaccin COVID-19 scade.

În acest scurt documentar realizat de The Economist, publicația prezintă imagini și filmări de la o serie de proteste ținute în Marea Britanie, îndreptate împotriva vaccinării COVID-19. Persoanele cu astfel de convingeri reprezintă aproximativ 10% din populație globală, o minoritate semnificativă și foarte vocală.

Profesoara de Antropologie de la London School of Hygiene and Tropical Medicine spune că aceasta populație este ezitantă și nu simte că primește informații de încredere de la autorității și de la corpul medicilor. Ea crede că stigma asociată imediat celor care au întrebări legate de imunizarea copiilor lor atrage cu sine izolarea acestor persoane față de comunitatea medicală și îi îndreaptă spre grupuri online unde grijile lor primesc răspunsuri.

Dr. Jonathan Kennedy, lector pe teme de sănătate publică la Queen Mary University, din Londra, spune că studiile sale asupra opiniei publice în mai mult de 14 țări din Europa arată că neîncrederea mare în vaccinare este corelată cu un bazin electoral mare pentru partide populiste.

Un mediu evident în care se propagă conținutul de tip fake news cu referire la vaccinare este cel online. Politica de gestiune a acestor informații, a fiecărei mari companii de social media, poate salva vieți, deoarece algoritmele uzuale, care aduc în față postările virale, cu conținut senzațional dar fals, nu fac decât să încurajeze creșterea neîncrederii în campaniile de imunizare. De asemenea, accesul mai rapid și mai facil la informații medicale corecte, are un efect important în lupta împotriva știrilor false.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.