India: fermierii protestează violent în New Delhi împotriva noilor legi agricole

0
666

În capitală, mii de agricultori din Punjab și-au manifestat nemulțumirea în ultimele ore împotriva celor trei noi legi adoptate de guvernul indian, care i-ar favoriza doar pe marii cumpărători.

Zeci de mii de fermieri s-au abatut de la traseul aprobat de autorități și s-au îndreptat spre instituțiile guvernamentale din centrul capitalei, unde avea loc padada anuală dedicată celei de-a 72-a Zile a Republicii, dărâmând blocajele rutiere folosind macarale și tractoare.

Fermierii din Punjab s-au confruntat astăzi cu poliția la 200 km de capitală. Traseul lor se desfășoară de-a lungul autostrăzii principale din nordul țării pentru a protesta împotriva recentei reforme agricole. Manifestanții, „înarmați” cu bețe și pietre, au fost blocați pe un pod cu tunuri de apă și gaze lacrimogene. După două ore de confruntare, poliția a eliberat drumul, permițându-le să continue spre Delhi.

Nemulțumirile acestora se nasc din recentele reforme adoptate de guvernul indian cu privire la liberalizarea piței agricole: fermierii indieni pot vinde oricui la orice preț, în loc să fie obligați să dea recolte depozitelor de stat la un preț fix. Potrivit micilor fermieri, noile reguli favorizează grupurile mari de monopol, care vor putea acum să impună prețuri.

Fermierii indieni s-au stabilit în afara capitalei indiene începând cu 27 noiembrie, de unde au protestat și blocat în mod repetat căile de acces către oraș, în semn de protest. Până în prezent au fost organizate cel puțin nouă runde de negocieri între guvern și reprezentanții fermierilor, dar niciunul dintre ei nu a reușit să rezolve conflictul de interese în curs, întrucât părțile au rămas ferme pe pozițiile lor. Fermierii doresc abrogarea totală a celor trei legi privind liberalizarea agriculturii adoptate de executivul prim-ministrului indian Narendra Modi la 27 septembrie 2020.

Chiar și Curtea Supremă a încercat să se ofere ca mediator între părți, tratativele nefinalizându-se, însă, cu succes.

70% din familiile indiene depind de munca agricolă. În ultimii ani, secetele recurente au sărăcit acest strat al populației, situație agravată de pandemia Covid-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.