Vladimir Zelensky este oficial noul președinte al Ucrainei

0
1112
Source: unian.net

Ucraina are, oficial, un nou președinte. Pe 20 mai, Vladimir Zelensky a depus jurământul și a fost învestit oficial în funcția de președinte al Ucrainei. La ceremonia de investiție a noului șef de stat au fost prezenți foști președinți ai Ucrainei, actuali președinți de state și alți demnitari ucraineni și de peste hotare.

Despre alegerile prezidențiale din Ucraina

Pe 30 aprilie 2019, Comisia Electorală Centrală a Ucrainei a anunțat oficial victoria lui Vladimir Zelensky în alegerile prezidențiale din Ucraina, susține Hromadske. Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina a avut loc pe 21 aprilie. Potrivit rezultatelor, Zelensky a obținut 73,22% din totalul de voturi. Oponentul acestuia, Petru Poroshenko a primit 24,45% din voturi, ceea ce înseamnă 4 522 450 alegători. În primul tur de scrutin, din 31 martie, Zelensky a obţinut 30,24% din voturi (5.713.825 de alegători), iar Petro Poroşenko – 15,95% (3.14.523 de voturi).


Accentuăm că Vladimir Zelensky a obținut o victorie semnificativă față de oponentul său. Acesta a obținut numărul maxim de voturi în toate regiunile din Ucraina, cu o singură excepție– regiunea Lvov. Pe 29 aprilie, Poroshenko a efectuat prima sa vizită de lucru după înfrângerea în alegerile prezidențiale. Aceasta a fost în Lvov, regiunea în care a obținut cele mai multe voturi în scrutinul din 21 aprilie. Fostul președinte al Ucrainei a ținut un discurs prin care a mulțumim cetățenilor pentru voturile obținute și a anunțat că va candida și la următoarele alegeri prezidențiale din Ucraina. Acesta a susținut: „Poporul ucrainean mi-a oferit o mare fericire– să fiu liderul acestei mărețe națiuni timp de 5 ani, și Dumnezeu o să mă ajute să revin la acest post.” Zelensky a câștigat detașat în cel de al doilea scrutin. Fostul președinte, Petru Poroshenko și-a recunoscut înfrângerea în urma celui de al doilea scrutin al alegerilor prezidențiale din Ucraina și l-a felicitat pe președintele ales. „Alegerile au fost corecte, transparente, în deplină conformitate cu standardele europene. Am păstrat democrația și dreptul ucrainenilor de a-și alege conducerea. Acesta este un semnalment al unei țări democratice europene”, a susținut Poroșenko. Deși Poroșenko a recunoscut înfrângerea în alegerile din Ucraina, acesta îi promite lui Zelensky „o opoziţie puternică”. Prezența generală a cetățenilor ucraineni în a doua rundă a alegerilor prezidențiale, care a avut loc pe 21 aprilie, a fost de 18 491 837 de alegători. Această cifră constituie aproximativ 61,37% din totalul populației din Ucraina.

Despre Vladimir Zelensky

În vârstă de 41 de ani, Zelensky este un actor și comediant, originar din regiunea Dnepropetrovsk, și deținătorul companiei de producție de film și televiziune Studio Kvartal-95. Acesta este foarte popular în Federația Rusă, dar și în întreaga regiune a Comunității Statelor Independente (CSI). Zelensky a făcut carieră în televiziune. Este un comediant care a excelat într-un concurs de comedie numit KVN, care este cel mai popular show de acest tip din Rusia. În rândul ucrainenilor, acesta a devenit foarte popular, începând cu anul 2016, odată cu lansarea serialului „Slujitorul Poporului” (Sluga Naroda), televizat pe postul de televiziune 1+1. Zelensky joacă rolul unui profesor de istorie, care a intrat în politică din întâmplare și spre surprinderea tuturor a câștigat alegerile prezidențiale. Principalele calități ale personajului principal interpretat de Zelensky constituie onestitatea și naturalețea care sunt atuurile ce l-au ajutat să „spargă” sistemul politic obscur din Ucraina. Deși în scenele din serial au fost incluse elemente din toate regiunile Ucrainei, acesta nu a avut nici o mențiune despre Crimeea. Producția a devenit într-atât de populară încât a fost preluată de compania americană Netflix și făcut disponibil publicului din Occident. Serialul ironizează scena politică din Ucraina unde corupția, clientelismul și jocurile de culise devin subiecte de parodie și umor. În prezent, acestea tind să devină realitate.

Vladimir Zelensky după ce a fost ales

După ce a fost ales, printre primele acțiuni ale lui Zelensky a fost să ceară Occidentului să consolideze sancțiunile impuse Federației Ruse, în contextul în care Kremlinul a decis să simplifice procesul de dobândire a cetățeniei ruse locuitorilor regiunilor separatiste din Estul Ucrainei – Lugansk și Donețk. Acesta a anunțat că rezidenții regiunilor menționate vor putea obține mult mai ușor naționalitatea rusă, iar pașaportul rusesc va putea fi obținut în 3 luni de la înaintarea cererii. În acest sens, la scurt timp a fost deschis Centrul pentru eliberarea paşapoartelor ruseşti în regiunea de la granița cu Federația Rusă. „Ucraina contează pe susţinerea comunităţii internaţionale şi pe consolidarea presiunii diplomatice şi a sancţiunilor impuse Rusiei”, a declarat, într-un comunicat, echipa lui Zelensky. Acesta a mai declarat că prioritatea sa, în calitate de şef de stat, va fi „să pună capăt războiului şi ocupaţiei”. Rusia poartă un război împotriva Ucrainei, a denunţat Zelensky, care s-a angajat să facă totul pentru a-i apăra pe cetăţenii ucraineni şi a anunţat că va face acest lucru cu ajutorul comunităţii internaţionale.

În primul său discurs în calitate de șef de stat, Zelenski a venit cu mesaje extrem de dure atât în adresa Guvernului, cât și a Parlamentului. Mai mult, noul președinte ucrainean a anunțat că a decis să dizolve Rada Supremă de la Kiev. În cadrul ceremoniei, acesta a avut un discurs pro-european: „Este victoria noastră. Noi împreună purtăm responsabilitatea pentru această șansă. Fiecare din noi a pus astăzi mâna pe Constituție și a depus jurământul. Fiecare dintre noi poartă reponsabilitate pentru Ucraina. O țară europeană începe de la fiecare. Noi am ales calea spre Europa, dar Europa nu e undeva acolo. Europa e aici,. Atunci când ea va fi aici, ea va fi în Ucraina.”

La ce ne putem aștepta?

Din punct de vedere strategic, România ar trebui să salute alegerea făcută de ucraineni în cel de al doilea scrutin prezidențial deoarece în campania electorală, Zelensky s-a angajat să respecte drepturile românilor din Ucraina. Acesta a susținut că cetățenilor români le vor fi asigurate drepturile, în calitate de minorități naționale, cu respectarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase. Putem plasa această declarație în contextul în care în timpul mandatului său, Petru Poroshenko a adoptat legea limbii ucrainene, care a afectat profund minoritățile fundamentale. Deși această lege a fost îndreptată către vorbitorii de limbă rusă, totuși, au avut de suferit și cei 450.000 de români din Ucraina cărora le este tot mai greu să păstreze oficialitatea limbii române în biserici și școli.

Alegerea la preşedinţia ucraineană a umoristului fără experienţă politică, va deschide o perioadă de incertitudine în Ucraina. Acest stat est-european, se confruntă cu o rebeliune pro rusă în Donbas și Lugansk, iar prin alegerea lui Vladimir Zelensky la cârma statului, cetățenii au vrut astfel să-şi marcheze sfidarea faţă de clasa politică tradiţională. Astfel, poporul ucrainean a demonstrat că este în continuare îndreptat spre parcursul european și euro-atlantic al propriului stat. Întrebarea primordială după rezultatul acestor alegeri este: cum va gestiona Vladimir Zelensky situația actuală a Ucrainei și care vor fi primele acțiuni ale acestuia, dat fiind lipsa de experiență? Fără experiență în politică și cu o atitudine dezinvoltă tipic oamenilor de divertisment, la o primă vedere, carismaticul Vladimir Zelenskiy este fără dubii modelul de politician atipic care reprezintă prototipul unui lider politic din afara sistemului. Actorul va fi pus în situația de a manevra soarta unei întregi țări. Acesta a promis că va implementa reforme pentru a lupta cu corupția și va dinamiza discuțiile de pace privind conflictul din Estul țării, promisiuni importante pentru viitorul Ucrainei.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.