Comisia emite directive pentru protejarea activelor și tehnologiei europene în contextul actualei crize

0
670
Source: Twitter

Conform unei  postări pe pagina oficială de Twitter a Comisiei Europene, aceasta a emis directive pentru a se asigura că activele și tehnologia europeană nu vor fi afectate puternic de criza economică prin care vor trece statele membre ale Uniunii după încetarea focarului de Coronavirus.

Comisia Europeană a emis astăzi linii de directivă prin care asigură o abordare puternică la nivelul întregii Uniuni Europene pentru depistarea investițiilor străine într-un moment al crizei de sănătate publică și a unei vulnerabilități economice aferente. Obiectivul este de a păstra companiile și activele critice ale UE, în special în domenii precum sănătatea, cercetarea medicală, biotehnologia și infrastructurile care sunt esențiale pentru securitatea noastră și ordinea publică, fără a submina deschiderea generală a UE către investiții străine.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Dacă dorim ca Europa să iasă din această criză la fel de puternică precum am intrat-o, trebuie să luăm măsuri de precauție acum. Ca în orice criză, când activele noastre industriale și corporative pot fi sub stres, trebuie să ne protejăm securitatea și suveranitatea economică. Avem instrumentele pentru a face față acestei situații în conformitate cu legislația europeană și națională și vreau să îndemn statele membre să le folosească pe deplin. UE este și va rămâne o piață deschisă pentru investiții străine directe. Dar această deschidere nu este necondiționată. ”

În conformitate cu normele UE existente, statele membre sunt abilitate să analizeze investițiile străine directe (ISD) din țările din afara UE, pe motive de securitate sau ordine publică. Protecția sănătății publice este recunoscută drept un motiv major în interesul general. Drept urmare, statele membre pot impune măsuri de atenuare (cum ar fi angajamentele de furnizare pentru a răspunde nevoilor vitale naționale și ale UE) sau pot împiedica un investitor străin să dobândească sau să preia controlul asupra unei companii. În 14 state membre există în prezent mecanisme naționale de screening de ISD. Cu regulamentul de selecție a investițiilor străine din UE în vigoare începând cu anul trecut, UE este bine echipată pentru a coordona controlul achizițiilor străine efectuate la nivelul statelor membre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.