Curtea Constituțională a Austriei: Măsurile de izolare impuse de COVID-19 sunt neconstituționale

0
728

Măsurile de izolare impuse în urma răspândirii COVID-19 au stârnit controverse în Austria, conform Agerpres. Curtea Constituțională din Viena a decis miercuri că aceste măsuri s-au bazat pe o ordonanță neconstituțională. De asemenea, au declanșat noi critici că guvernul a ignorat statul de drept în răspunsul la pandemie. 

Partidele de opoziție au solicitat guvernului să plătească înapoi penalitățile impuse celor care nu au respectat măsurile. 

Curtea Constituțională s-a pronunțat în legătură cu o plângere a unui cetățean împotriva unei ordonanțe a Ministerului Sănătății, prin care a interzis prezența persoanelor în spațiile publice dacă nu erau singure sau însoțite de membrii familiei lor. 

Judecătorii au constatat că ministrul Sănătății, Rudolf Anschober, și-a depășit atribuțiile legale, întrucât ordonanța respectivă a avut la bază o lege care permitea interdicții doar pentru anumite locuri publice, fără a-i acorda autoritatea de a impune izolarea generală. 

Instanța s-a pronunțat și împotriva deciziei guvernului de a deschide mai întâi magazinele de bricolaj și de grădinărit la jumătatea lunii aprilie, în timp ce alte tipuri de magazine au rămas închise. 

„Curtea Constituțională nu a găsit un motiv obiectiv pentru acest tratament inegal”, precizează instanța într-un comunicat. 

Cele două politici au fost anulate la sfârșitul lunii aprilie în contextul scăderii numărului de infecții cu noul coronavirus. 

Cancelarul conservator Sebastian Kurz a respins anterior criticile împotriva măsurilor impuse de COVID-19, afirmând că „despică firul în patru din punct de vedere legal”. 

„Curtea Constituțională confirmă atitudinea neglijentă a guvernului față de statul de drept”, precizează Partidul Social Democrat, din opoziție, în timp ce formațiunea liberală Neos a acuzat că „acest guvern a acționat în mod deliberat împotriva legii luni întregi”.

Karoline Edtstadler, ministrul Afacerilor Constituționale, a spus că guvernul trebuie să evalueze această hotărâre în continuare, însă nu a precizat dacă amenzile vor fi rambursate.

Ministrul Sănătății a promis că punctul de vedere al instanței va fi „luat în considerare în activitatea noastră viitoare”, conform BR24. Astfel ar fi examinată problema impactului asupra procedurilor în curs, precum și sancțiunile deja pronunțate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.