O treime din copiii din lume, otrăvită cu plumb, conform UNICEF

0
1069
Sursa: The New York Times

„Copiii din întreaga lume sunt otrăviți cu plumb pe o scară masivă și nerecunoscută anterior”, potrivit studiului UNICEF, realizat în colaborare cu Pure Earth, organizație internațională non-profit, concentrată pe probleme de poluare.

Contaminarea cu plumb a fost recunoscută de secole drept un pericol pentru sănătate, în special pentru tineri. Un nou studiu afirmă însă că amploarea problemei este mult mai mare decât se credea anterior, cu unul din trei copii din întreaga lume – aproximativ 800 de milioane în total – amenințat de niveluri inacceptabil de ridicate de plumb recoltat din sânge.

Studiul confirmă de asemenea că aproape un milion de adulți mor prematur din cauza expunerii la plumb. Majoritatea copiilor din Statele Unite și multe alte țări dezvoltate au niveluri de plumb mult sub acest prag, a spus studiul, deși în unele zone sunt „periculos de mari”.

Un important contribuitor la otrăvirea cu plumb este creșterea reciclării plumbului din bateriile auto, pentru a satisface cererea crescândă a numărului de mașini și camioane, în special în țările în curs de dezvoltare, a declarat studiul. În timp ce reciclarea plumbului pentru baterii este puternic reglementată în Statele Unite, aceasta este adesea făcută în mod dezorganizat și nu foarte bine reglementat de lege în țările cu venituri medii și subdezvoltate.

Alte surse de expunere includ apa, din utilizarea conductelor cu plumb, plumb din industria activă – cum ar fi minerit – vopsea și pigmenți pe bază de plumb și benzină. De asemenea, cantități de plumb pot fi regăsite în diverse mirodenii, produse cosmetice, medicamente, jucării și alte produse de consum. Părinții ale căror profesii implică lucrul cu plumb aduc adesea praf contaminat pe hainele, părul, mâinile și pantofii lor, expunându-și în mod inadvertent copiii la elementul toxic.

Autorii au declarat că și-au bazat analiza și concluziile statistice pe cercetările compilate de agențiile Națiunilor Unite, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, precum și de numeroase universități și grupuri non-profit. Autorii au folosit tehnici inovatoare de modelare a analizelor de la Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății, un centru independent de cercetare în domeniul sănătății, care face parte din Universitatea din Washington.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.