António Guterres: Lumea se confruntă cu o ‘catastrofă generațională’, ca rezultat al închiderii școlilor

0
677
Sursa: tasnimnews.com

Secretarul General ONU, António Guterres a avertizat marți, într-o declarație oficială că închiderea școlilor pe fondul pandemiei de COVID-19 a dus lumea în pragul unei ‘catastrofe generaționale’, afectând peste un milliard de elevi și provocând cea mai mare perturbare a educației din istorie. Ca urmare a noului raport global ONU, acesta a reiterat că deschiderea școlilor în condiții de siguranță ar trebui să fie o prioritate pentru autorități.

‘Ne confruntăm cu o catastrofă generațională ce risipește potențial uman nespus, subminează decenii de progres și exacerbează inegalități deja înrădăcinate’, a avertizat Secretarul General cu privire la situația actuală, ce reprezintă un ‘moment definitoriu’ pentru tinerii lumii.

Conform noului raport ONU, Guterres a transmis că de la mijlocul lunii iulie, școlile au fost închise în aproximativ 160 de țări, afectând peste 1 miliard de elevi și studenți, în timp ce mai mult de 40 de milioane de copii au avut de suferit din cauza închiderii grădinițelor. La aceste cifre se adaugă și peste 250 de milioane de copii care nu beneficiau de educație nici înainte de pandemie.

‘Deciziile pe care guvernele și partenerii acestora le iau acum vor avea un impact de durată asupra sutelor de milioane de tineri și asupra perspectivelor de dezvoltare ale țărilor pentru următoarele decenii’ a adăugat acesta, anunțând lansarea unei noi campanii ONU, numită ‘Salvați viitorul nostru’.

‘De îndată ce transmisia locală de COVID-19 este controlată, reîntoarcerea elevilor în școli în condiții de siguranță trebuie să fie o prioritate. Am oferit diferite îndrumări pentru a ajuta guvernele în această privință complexă. Echilibrarea riscurilor pentru sănătate cu riscurile pentru educație este esențială, precum și luarea în considerare a impactului asupra participării femeilor pe piața muncii. Consultarea părinților, profesorilor și tinerilor este fundamentală’ a declarat Guterres. Acesta a vorbit totodată și despre necesitatea prioritizării educației în deciziile de finanțare, susținând că este esențial ca ‘educația să se afle în centrul eforturilor de solidaritate internațională, de la gestionarea datoriilor și pachetele de stimuli economici, la programe umanitare globale și asistență pentru dezvoltare.’


‘Întrucât ne confruntăm cu inegalități nesustenabile la nivel global, avem nevoie de educație mai mult ca niciodată. Trebuie să facem pași îndrăzneți acum pentru a crea sisteme de educație incluzive, rezistente și de calitate, adecvate pentru viitor’ a mai adăugat Secretarul General.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.