Tensiunile dintre Grecia și Turcia se agravează

0
828
Sursa: Independent Balkan News Agency

Tensiunile dintre aliații NATO Grecia și Turcia au degenerat recent în urma unor decizii venite din ambele țări. Cele două state rămân într-un dezacord față de locurile unde încep și se termină platourile lor continentale, rezultând într-o serie de confruntări nesfârșite, mai ales când vine vorba de marea Egee. Fiind o zonă bogată în resurse, brațul mării Mediterane care desparte Grecia de Turcia este un important punct strategic pentru ambele state, dar și unul foarte contestat.

Președintele Turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni în urma unei ședințe de cabinet că navala Turciei își va continua treburile în marea Mediterana, unde Grecia și-a amplasat fregate în confruntarea sa cu guvernul din Ankara asupra resurselor din zonă. Erdogan a mai adăugat că Grecia nu are dreptul să aibă sisteme NavTex, care oferă consultanță maritimă de navigație și vreme, în zonele considerate de Turcia că aparținând statului. Așadar, acțiunile Greciei au fost condamnate, fiind considerate ilegale. Totodată, Turcia și-a extins misiunea de explorare a navei sale Oruc Reis într-o parte disputată din estul Mediteranei până pe 27 august, provocând tensiuni în regiune. Guvernul din Atena a declarat că această explorare este ilegală și că va face tot ce este necesar pentru a-și apăra suveranitatea.

În același timp, Grecia dorește să extindă gardul de ciment și sârmă ghimpată construit în 2012 de-a lungul graniței sale cu Turcia. Se dorește ca gardul de 12.5 kilometri să fie extins la 40 de kilometrii până în 2021. Guvernul conservativ din Grecia a luat luni decizia de a împiedica migranții să între în țară după ce mii de oameni au încercat să între din Turcia în timpul lunii Februarie. Guvernul din Ankara a declarat că nu îi va mai opri pe migranți să își continue drumul, făcându-le probleme grecilor. Aceștia s-au confruntat cu afluxuri de migranți care doresc să între în Europa de-a lungul anilor, având peste un milion de traversări numai între 2015 și 2016.

Cele două state împart deja o istorie lungă și complexă. De când Grecia și-a câștigat independența în fața Imperiului Otoman la începutul secolului XIX, relațiile dintre cele două state au alternat între perioade de ostilitate și reconciliere. Cele două națiuni s-au confruntat în patru războaie importante, acestea fiind Războiul Greco-Turc din 1897, Primul Război Balcanic, Primul Război Mondial, și Războiul Greco-Turc din 1919. A urmat o perioadă de relații prietenoase între cele două state care s-a înrăutățit după intrarea în NATO a Greciei și a Turciei în 1952. Printre cauzele de tensiune între cele două națiuni se numără pogromul de la Istanbul din 1955, invazia Turciei în Cipru și disputele din marea Egee începute în anii 70.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.