Criza umanitară din regiunea de graniță dintre Burkina Faso, Mali și Niger cunoscută ca Regiunea Sahelului Central a atins un nou apogeu din cauza lipsei de securitate, violenței, schimbării climatice și pandemiei Covid-19.

Populația celor trei țări suferă de multă instabilitate, cea mai mare problemă fiind amenințările la securitatea fizică a cetățenilor care cauzează deplasări masive de populație. În ultimii doi ani, din 2018 până în 2020, numărul persoanelor strămutate în interiorul națiunilor afectate a crescut de la 70,000 la 1,5 milioane, amplificând o criză umanitară de proporții.

Dintre toate aceste țări, Burkina Faso este cel mai puternic afectată, fiind o țară din vestul Africii, fără ieșire la mare, care are peste un milion de persoane dislocate intern, 60% fiind copii. Gravitatea situației este arătată de un studiu ONU care a ajuns la concluzia că 535,000 de copii sub cinci ani suferă de malnutriție acută.

Reprezentantul adjunct Unicef în Burkina Faso, James Mugaju, a declarat că: „Pandemia de coronavirus a avut un impact brutal asupra abilității gospodăriilor de a furniza nevoile de bază copiilor. Copiii plătesc cel mai mare preț, confruntându-se cu o criză triplă: de securitate, sănătate și mâncare.”

Într-un anunț public făcut de Secretarul General al ONU, António Guterres a declarat că: „Trebuie să inversăm această spirală descendentă cu o reînnoire a impulsului pentru pace și reconciliere.”

Mai multe instituții, printre care 24 de guverne, își iau angajamentul să doneze 1,7 miliarde de dolari pentru a ajuta 10 milioane de oameni din regiunea Sahelului Central oferindu-le mâncare, adăposturi, acces la apă potabilă și securitate. Această intervenția nu va rezolva problema, dar cel puțin pentru moment ameliorează și încetinește evoluția unei crize foarte greu de controlat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.