Conform unui comunicat al Comisiei Europene apărut în data de 9 noiembrie, pe site-ul principal al organizației, statele membre ale UE au decis să dea o replică incapacitații SUA de a negocia un acord privind renunțarea la sancțiunile economice introduse în cazul Airbus. Organizația Mondială a Comerțului a autorizat Uniunea Europeană în data de 26 octombrie să realizeze acest demers de vreme ce s-a considerat că SUA acordă subvenții ilegale producătorului său de aparate de zbor, Boeing. Contra-sancțiunile Uniunii Europene au intrat în vigoare începând de ieri și constau în ridicarea tarifelor pentru exporturile provenite din SUA, totalizând un adaos de 4 bil. $.
Disputa SUA-UE pe marginea acestui subiect a luat amploare anul trecut, așa cum subliniază comunicatul Comisiei. În martie 2019, Corpul de Apel al OMC a concluzionat că SUA nu respecta prevederile organizației privind subsidiile și susținea financiar activitatea Boeing, ceea ce era în defavoarea producătorului european Airbus. În acest sens, Corpul de Apel a descoperit contracte de achiziții realizate între NASA și Departamentului Apărării SUA și Boeing, ce au fost considerate subsidii cu efecte economice negative asupra Airbus, iar pe deasupra se pare că Boeing beneficiază și de scutire de taxe în SUA, fapt care sprijină exporturile.
Pe de altă parte, în octombrie 2019, SUA au taxat exporturile Uniunii Europene cu 7.5 bil. $, ca urmare a constatărilor Corpului de Apel al OMC din 2018, care au arătat că statele membre ale UE nu se raliaseră la legislația OMC privitoare la două programe de investiții. SUA au impus extra-tarifele începând cu 18 octombrie 2019.
Într-un discurs al vice-președintelui executiv al Comisiei Europene publicat pe pagina oficială a structurii, se menționează că Uniunea Europeană și-a proiectat o listă de sarcini transatlantice printre care prioritățile cheie vor fi reforma Organizației Mondiale a Comerțului și problemele climatice, dar într-o postare pe Twitter acesta a sublinita de asemenea că:
„ UE dorește promovarea unei agende transatlantice pozitive și evolutive. De aceea solicităm SUA să se pună de acord în renunțarea de ambele părți la contra-măsurile cu efect imediat.”
-@VDombrovskis
Conform discursului amintit mai devreme, Uniunea Europeană urmărește, totuși, în principal, să conlucreze cu SUA pentru a stabili un consiliu privind comerțul și tehnologia care să faciliteze cooperarea pe marginea noilor tehnologii și serviciilor digitale precum și pentru alinierea normelor și standardelor.
Într-o altă postare pe Twitter, Valdis Dombrovskis încurajează astfel o cât mai rapidă renunțare la disputa generată de sancțiunile reciproce:
“ Înlăturarea acestor tarife ar reprezenta o situație câștig-câștig reciprocă. Prin rezolvarea acestei probleme, vom avea oportunitatea de a restarta cooperarea transatlantică și vom putea să conlucrăm la realizarea obiectivelor comune.”
-@VDombrovskis