Un al doilea raport publicat de către Comitetul Internațional pentru Investigarea Torturii din Belarus

0
724
Sursa: https://www.mynews13.com/

Astăzi, 9 decembrie, Comitetul Comitetul Internațional pentru Investigarea Torturii din Belarus* publică un al doilea raport privind brutalitatea tratamentelor aplicate cetățenilor de către forțele de ordine. Acesta documentează cele întâmplate cu persoanele reținute în perioada septembrie – noiembrie 2020. Conform raportului, în perioada menționată au fost reținute cel puțin 9500 persoane în timpul sau în urma a 13 proteste pașnice organizate.

În timpul marșurilor la care au participat cetățeni de toate profesiile – inclusiv jurnaliști – ofițerii trimiși drept reprezentanți ai organelor legii au recurs la bătaie (câteodată chiar cu bastoanele), spray cu piper și arme de foc cu gloanțe de cauciuc. Raportul mai documentează cazuri cunoscute de violență asupra cetățenilor reținuți atât în timpul transferurilor lor între departamente ale miliției, dar și în timpul transportului. Se știe că violența a fost aplicată de către ofițerii miliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Belarusului.

Raportul menționează faptul că ”principala metodă de suprimare a protestelor pașnice ale cetățenilor din perioada septembrie-noiembrie 2020 a fost utilizarea forței pentru dispersarea și reținerea protestatarilor, urmate de acuzarea penală (Articolele 293, 342) sau civilă (Articolul 23.34).”

Informațiile au fost colectate prin interviurile de profunzime efectuate de către Comitet cu victimele acestor tratamente inumane, dar și din alte surse precum cele open-source, date obținute de la parteneri și martori, dar și prin monitorizarea protestelor.

Deși Comitetul a făcut demersuri pentru investigarea violențelor contra cetățenilor, până la data de 1 decembrie, 2020 niciun dosar penal nu fusese deschis contra autorităților răspunzătoare. În schimb, mai mult de 900 de dosare penale fuseseră deschise împotriva protestatarilor implicați.

*Membrii Comitetului includ:

  1. “Legal Initiative”
  2. Human Constanta
  3. Center for the Promotion of Women’s Rights “Her Rights”
  4. Ukrainian Helsinki Human Rights Union
  5. Public Association “Zvyano”
  6. Belarusian Documentation Center
  7. Human Rights Center “Legal Assistance to the Population”
  8. Public organization Thruth Hounds
  9. Charitable foundation East-SOS
  10. Association of Ukrainian Human Rights Monitors on Law Enforcement
  11. Human Rights Center ZMINA (Ucraina)
  12. World Organization Against Torture (OMCT)
  13. Moscow Helsinki Group

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.