Protestele anti-guvernamentale din Columbia preocupă marile puteri

0
422
https://static01.nyt.com/images/2021/05/03/world/03virus-colombia-protests2/merlin_187038363_0cb4f772-0b21-4098-92ca-f4b2ef199cdf-superJumbo.jpg?quality=90&auto=webp

ONU, USA și UE denunță „utilizarea excesivă a forței” de către agenți în timpul protestelor anti-guvernamentale din Columbia. Conform datelor oficiale, în țara sud-americană 19 persoane au fost ucise și 846 rănite în ciocnirile cu forțele de securitate. Săptămâna trecută, zeci de mii de columbieni au ieșit în stradă împotriva unei reforme fiscale propuse și a politicilor guvernului Duque.

Guvernul a susținut că reforma a fost esențială pentru atenuarea crizei economice a Columbiei. Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 6,8% anul trecut, reprezentând astfel cea mai profundă prăbușire în ultima jumătate de secol, iar pandemia de coronavirus a înrăutățit și mai tare rata șomajului.

Reforma propusă a provocat indignare în rândul columbienilor deja puternic afectați de pandemie, iar protestatarilor li s-au alăturat mulți oameni din clasa de mijloc care se temeau că schimbările ar putea să-i vadă alunecând în sărăcie.

Noua refromă ar reduce întradevăr pragul la care sunt impozitate salariile, afectând pe oricine are un venit lunar de 2,6 milioane de pesos (684 USD; 493 GBP) sau mai mult. De asemenea, ar elimina multe dintre beneficiile persoanelor fizice, precum și creșterea taxelor impuse întreprinderilor.

Protestele s-au extins și în alte orașe, oamenii ieșind, de asmenea, luni pe străzile capitalei, Bogotá, în al doilea oraș ca mărime din Columbia, Medellín, și în nordul orașului Bucaramanga.

Excesul de forță manifestat de securitate împotriva populației a tras un semnal de alarmă marilor puteri mondiale, precum și a organizațiilor internaționale, în frunte cu ONU.

Reprezentanții ONU au declarat că au fost șocați în special de evenimentele de la Cali de luni, unde poliția a ales rezistența armată împotriva protestatarilor.

Nici pozițiile Statelor Unite și a Uniunii Europene nu au întârziat să apară. Ambele au făcut un apel către președintele columbian pentru a interveni în scopul înăbușirii violenței și clarificării faptul că utilizarea excesivă a forței este inexcusabilă.

Purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a declarat că este o prioritate oprirea escaladării violenței „și evitarea oricărei utilizări disproporționate a forței de către forțele de securitate”.

Președintele Columbiei, Ivan Dunque, a luat cuvântul în ultimele ore cu privire la evenimentele din politica internă, afirând că statul columbian ,,trebuie să lupte împreună împotriva violenței” și că intenționează să se întâlnească cu instituțiile, reprezentanții societății și cetățenii, întrucât ,,comunicarea poate atinge obiective comune mai repede.”

Nu este prima dată când au loc ciocniri sângeroase în timpul protestelor din Columbia. În 2019, populația și-a manifestat furia după ce adolescentul Dilan Cruz a murit lovit în cap de un proiectil al poliției. Și în septembrie 2020, cel puțin șapte persoane au fost ucise în proteste declanșate de asasinarea mortală a unui bărbat de către poliție în capitala Bogotá.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.