Deși nu se afla pe agenda oficială, embargoul petrolier rusesc propus de Bruxelles a stat luni la baza unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe, cu acuzații că unele state membre țin blocul “ostatic”.

Propunerea de eliminare treptată a petrolului rusesc în cadrul blocului a fost dezvăluită în urmă cu 12 zile de către șefa Comisiei, Ursula von der Leyen.

Dar, spre deosebire de cele cinci pachete de sancțiuni anterioare, care au fost aprobate rapid de cele 27 de capitale, negocierile au intrat în impas, fără a se întrevedea o rezoluție.

Patru state membre care depind în special de combustibilii fosili ruși – Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia – cer Comisiei Europene să le permită să continue să importe energie rusă după decembrie 2024, ceea ce constituie deja o întârziere semnificativă față de restul blocului.

Ungaria este văzută ca fiind principala reținere, premierul Viktor Orban descriind interdicția petrolului drept o “bombă atomică” pentru economia țării sale.

Luând cuvântul la sosirea la Consiliul miniștrilor de externe de luni de la Bruxelles, ministrul lituanian al afacerilor externe, Gabrielius Landsbergis, a susținut că “acum, din păcate, întreaga Uniune este ținută ostatică de un stat membru care nu ne poate ajuta să găsim un consens”.

Întrebat în mod special dacă are un mesaj pentru omologul său ungar, acesta a răspuns: “Trebuie să ne punem de acord. Nu putem fi ținuți ostatici”.

“Comisia a oferit într-adevăr niște soluții pe care noi le priveam ca fiind prea relaxate. Vorbim aproape de o interdicție a petrolului care s-ar încheia, eliminarea treptată, până la 31 decembrie 2024”, a continuat el.

“Una dintre soluții ar putea fi să ajutăm Ucraina să se decupleze de petrolul și gazele rusești, pentru că, după cum știți, statul membru care nu ne poate ajuta să găsim un consens este dependent de traficul din Ucraina, așa că, dacă s-ar opri traficul din Ucraina, problema sancțiunilor ar fi rezolvată cu totul”, a adăugat el.

Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a respins acuzația luni, într-o conferință de presă transmisă pe pagina sa de Facebook, spunând reporterilor: “Nu înțeleg ce spune ministrul lituanian de externe”.

“Este o minciună că am ține ostatică întreaga uniune”, a spus el.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.