Ungaria le-a spus omologilor săi din Uniunea Europeană că va costa cel puțin 770 de milioane de euro (810 milioane de dolari) pentru a-și moderniza industria petrolieră, în timp ce aceștia se luptă cu privire la potențiale sancțiuni care ar viza livrările rusești. 

Guvernul premierului Viktor Orban a spus că sunt necesare 550 de milioane de euro pentru a-și revizui rafinăriile pentru a se conforma interdicției și alte 220 de milioane de euro pentru o conductă din Croația, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile care au avut loc în această săptămână între miniștrii UE.

De asemenea, Ungaria, țară fără ieșire la mare, insistă ca orice restricție să se concentreze asupra petrolului transportat pe mare – și să excludă conductele – pentru ca Budapesta să susțină interdicția, potrivit unor persoane.

UE nu a dat niciun indiciu că dorește să facă această distincție în pachetul de sancțiuni, care trebuie aprobat de toate cele 27 de state UE pentru a merge mai departe. 

Ca parte a unei strategii mai largi pentru a elimina din Europa țițeiul rusesc în următoarele șase luni și combustibilii rafinați până la începutul lunii ianuarie, se așteaptă ca UE să propună în această săptămână unele investiții pentru a ajuta țările care sunt cele mai dependente de livrările rusești.

De asemenea, a oferit Ungariei și Slovaciei până la sfârșitul anului 2024 pentru a se conforma, iar Republicii Cehe până în luna iunie a aceluiași an.

Ungaria, al cărei lider a promovat legături strânse cu Moscova înainte de război, a căutat asigurări tehnice și de investiții pentru tranziția de la țițeiul rusesc, inclusiv în ceea ce privește infrastructura din Croația, au declarat persoanele menționate. 

Suma propusă este o fracțiune din cele 15 până la 18 miliarde de euro despre care ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a spus că ar fi necesare pentru a repara infrastructura energetică a Ungariei într-un tweet de luni. 

Poziția Ungariei a atras critici dure din partea altor membri UE, potrivit unui alt diplomat european. Chiar și națiunile care au fost cândva aliate îndeaproape cu Ungaria au început să își exprime frustrarea, ministrul ceh de externe calificând poziția lui Orban drept “inacceptabilă” într-un tweet de marți. 


Separat, ministrul de externe al Ungariei a declarat pe Facebook că modernizarea completă a infrastructurii energetice a țării ar costa între 15 și 18 miliarde de euro. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.