Caspian Report: cum ar putea Rusia să se prăbușească (din nou)

0
2003

În acest videoclip, Caspian Report explorează scenariul, destul de puțin probabil dar nu de ignorat, al prăbușirii statului rus, în sensul fragmentării în republicile federale componente.

Autorul scoate în evidență trei mari presiuni care pot determina acest rezultat: unitatea Vestului împotriva Rusiei, sancțiunile economice și contextul economic, precum și o criză a statalității ruse.

Unitatea răspunsului Vestului cu privire la invazia Ucrainei nu este perfectă dar este peste așteptările anterioare datei de 24 februarie. Astfel, Ucraina a devenit o prioritate pentru politica externă americană, Suedia și Finlanda și-au schimbat politica de neutralitate și vor să adere la NATO, cheltuielile militare în Polonia și Germania încep să crească accelerat, toate acestea fiind consecințe ale războiului Kremlinului împotriva Ucrainei. Acești factori împing Rusia spre singurul element de descurajare credibil, arsenalul său nuclear.

Sancțiunile economice sunt aduse drept argument deoarece au un efect încet dar devastator asupra dezvoltării tehnologice a Rusiei. Un exemplu concret este reprezentat de producția anumitor rulmenți necesari în construcția și mentenanța căilor ferate, principalul liant de infrastructură dintre numeroasele orașe și republici care compun Rusia, cea mai mare țară din lume. Acești rulmenți sunt fabricați de țări din blocul vestic, ceea ce înseamnă că fără o soluție alternativă, greu și costisitor de găsit, Rusia se decentralizează de facto prin lipsa unui mod de transport al bunurilor și oamenilor între republicile federale.

În ceea ce privește criza statalității, acesta nu este un fenomen nou. Numai în secolul trecut Rusia a experimentat două prăbușiri, cea din 1917 și cea din 1991. Corupția este la un nivel înalt iar republicile întinse pe 11 fuse orare, formate din nenumărate etnii distincte, depind de puterea centrală de la Moscova din multe puncte de vedere. Dacă Moscova slăbește, sub presiunea economică și politică a Vestului, criza statalității și a legitimității revine în prim plan.

Trei observații importante din partea autorului: acest scenariu nu este probabil, ci posibil; o prăbușire a statului rus în republicile federale ar însemna un scenariu de securitate de coșmar prin prisma difuziei arsenalului nuclear pe tot teritoriul rus; dacă ar avea loc acest scenariu, nu ar fi brusc, vizibil, ci probabil încet, începând cu unele republici care ar fi motivate să acționeze în detrimentul Moscovei și în favoarea lor (de exemplu prin ignorarea unor interdicții de import/export cu anumiți parteneri).

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.