Gitanas Nauseda a fost ales noul preşedinte al Lituaniei

0
641
Sursa: Twitter

Fostul membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Lituaniei, Gitanas Nauseda, a fost desemnat duminică, 26 mai, președintele Lituaniei, obținând 66,72% din voturile cetățenilor, învingând-o, astfel, detașat pe adversa sa, Ingrida Simonyte.

” Singurul fapt ce contează astăzi este acela că toți suntem copii ai Lituaniei. Această țară este patria noastră. Și tu ești cel care decide ce cale să urmăm. Vă multumesc pentru încrederea și pentru votul dumneavoastra de a fi Președintele ce reprezintă toți cetățenii Lituaniei! ”

Campania electorală a fost dominată de înverșunarea cetățenilor asupra inegalității economice și a corupției. După ce fost confirmată victoria alegerilor prezidențiale, fostul bancher a ținut să își împărtășească strategia pe care a avut-o în cursa pentru câștigarea preşedinţiei statului: “Am fost candidatul independent, iar sarcina mea în această campanie electorală a fost de a uni poporul lituanian, indiferent unde trăiesc, în regiuni mici, în sate, în orașe mici sau în orașe mari”.

Noul președinte al Lituaniei a ocupat funcții importante în numeroase bănci lituaniene și a fost consilier al președintelui Valdas Adamkus. Acesta a transmis că va continua demersurile actualului preşedinte, Dalia Grybauskaite, unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei şi ai preşedintelui rus Vladimir Putin. Nauseda s-a angajat să mențină un ton strict față de Rusia, declarând că nu va călători la Moscova pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Puțin, cu excepția cazului în care țara se va retrage din regiunea Crimeei din Ucraina.

Președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, a tinul să îl felicite pe Gitanas Nauseda pentru câștigarea alegerilor prezidențiale. 

SURSĂTwitter
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.