Gueterres subliniază importanța cooperării la nivel mondial și atrage atenția asupra instabilității societății actuale

0
780
UN Secretary-General at the Paris Peace Forum, on 11 November 2018.

Într-un discurs ținut în cadrul Forumului de Pace de la Paris, Secretarul General al ONU, António Gueterres, spune că pentru a prospera, multilateralismul trebuie să se adapteze, conștient  de faptul că „conflictele persistă, provocând suferință și deplasare: lumea noastră este una instabilă.” Acesta purta discursul în timp ce comemorări care marchează sfârșitul oficial al Primului Război Mondial (în anul 1918) aveau loc în țări de pe întreg Globul. 

Conturând o paralelă cu peisajul geopolitic caracteristic începutului secolului al XX-lea, Secretarul General a descris lumea din zilele noastre drept nefiind una bipolară, unipolară sau multipolară, ci mai degrabă „haotică și nesigură”.

Gueterres a adus în discuție noi forme de terorism global, precum cele observate în Libia si în regiunea Lacului Ciad, sau pericolul proliferării nucleare. El a explicat că o cooperare internațională reprezintă unica modalitate de a rezolva aceste probleme, motiv pentru care prevenirea situațiilor de criză și medierea acestora, precum și lupta împotriva extremismului violent, reimpunerea păcii și securitatea internațională, constituie baza reformelor Națiunilor Unite.

Acesta și-a încheiat discursul printr-o viziune proprie asupra multilateralismului care se poate adapta tuturor acestor provocări și care poate face ONU mai eficientă și agilă. Gueterres consideră că multilateralismul trebuie să fie interconectat cu organizațiile regionale, dar și cu instituțiile financiare internaționale, dezvoltând bănci și agenții specializate. De asemenea, el a adăugat că acesta trebuie să fie inclusiv, prin participarea completă a societății civile, ceea ce include tinerii, cercurile academice, de afaceri și filantropice, și să respecte egalitatea sexelor, o problemă pe care Națiunile Unite încearcă s-o rezolve printr-o strategie de a ajunge la paritate cu mult înainte de anul 2030.

Secretarul General al ONU a cerut „o viziune strategică susținută” pentru a rezolva problemele interdependente și de lungă durată la nivel mondial: „Deci să ne luptăm, să ne luptăm și să nu ne dăm bătuți”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.