Raport ICAN: 9 state au investit anul trecut suma record de 72.9 miliarde de dolari în arme nucleare

0
597
lionsroar.com

Conform raportului publicat de Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), statele considerate puteri nucleare au cheltuit în anul 2019 cu 7,1 miliarde de dolari mai mult decât în anul precedent pentru construirea și întreținerea armelor nucleare. Cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate de către SUA, acestea atingând suma de 35,4 miliarde de dolari.

În ordinea bugetului alocat armelor, China se clasează pe următorul loc după SUA, cheltuind anul trecut 10,4 miliarde de dolari. Aceasta este urmată de Regatul Unit al Marii Britanii, Rusia, Franța, India, Israel, Pakistan și Coreea de Nord.

“Este absurd să se cheltuie suma de 138.700 de dolari pe minut pentru arme care provoacă pagube catastrofale omenirii în loc să fie cheltuită pentru a proteja sănătatea cetățenilor. Ei renunță la datoria lor de a-și proteja oamenii”, a declarat directorul executiv al ICAN, Beatrice Fihn.

Conform unei alte cercetări ICAN, aceste sume puteau fi investite în lupta contra noului coronavirus. Cheltuielile pentru armament din Franța, Regatul Unit și SUA ar fi putut acoperi în fiecare stat achiziționarea a cel puțin 100.000 de paturi pentru unitățile de terapie intensivă și a zeci de mii de ventilatoare sau ar fi reprezentat zeci de mii de salarii pentru doctorii și asistentele din fiecare țară.

De asemenea, grupul ICAN, laureat la Premiul Nobel pentru Pace în 2017, a declarat că țările continuă să investească în arme de distrugere în masă, chiar dacă acestea vor deveni în curând ilegale. Tratatul ONU privind Interzicerea Armelor Nucleare are în acest moment 36 de ratificări și 81 de semnături. El va intra în vigoare când se va ajunge la 50 de ratificări.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.