Amnesty International își suspendă activitățile în India, din cauza represaliilor guvernului

0
663
Sursa: swarajyamag.com

Amnesty International a transmis că a fost forțată să-și încheie operațiunile în India și să concedieze întregul personal din țară, după ce autoritățile indiene au înghețat conturile bancare ale organizației. Reprezentanții instituției au declarat că mișcarea face parte dintr-o campanie de represiune împotriva organizațiilor pentru drepturile omului, de către guvernul actual.

‘Înghețarea completă a conturilor bancare ale Amnesty International India de către guvernul Indiei din 10 septembrie 2020 face imposibilă continuarea activităților desfășurate în țară. Organizația a fost obligată să renunțe la personalul din India și să suspende toate campaniile și activitățile de cercetare. Aceasta este cea mai recentă evoluţie dintr-o neîntreruptă vânătoare de vrăjitoare împotriva organizațiilor pentru drepturile omului de către guvernul Indiei, pe motive nefondate’ a declarat astăzi Amnesty International India, într-un comunicat de presă.

Motivul înghețării conturilor ar fi o presupusă spălare de bani, acuzație adusă de autoritățile indiene în 2018, care au declarat anterior că Amnesty International era investigată din cauza unor suspiciuni de încălcare a legislației indiene privind finanțarea străină.

”India, prin lege, nu permite interferența în dezbaterile politice interne ale entităților finanțate prin donații străine” a declarat Ministerul Afacerilor Interne. ”Această lege se aplică în mod egal tuturor și se aplică și Amnesty International”.

Organizația a respins toate acuzațiile de abateri financiare și a declarat că respectă în totalitate legile indiene și internaționale aplicabile, Amnesty India operând printr-un model distinct de strângere de fonduri pe plan intern. Directorul executiv al Amnesty International India, Avinash Kumar a denunțat mișcările autorităților, susținând că ar fi încercări deliberate menite să instaureze un ‘climat de frică’ și să înlăture vocile critice din India, după ce organizația a publicat mai multe rapoarte cu privire la situația drepturilor omului sub guvernul actual:

‘Represiunea continuă a Amnesty International India în ultimii doi ani și înghețarea completă a conturilor bancare nu sunt întâmplătoare. Hărțuirea constantă din partea agențiilor guvernamentale, inclusiv a Direcției de Aplicare a Legii, este rezultatul apelurilor noastre neechivoce de transparență în guvern, mai recent, pentru responsabilitatea poliției din Delhi și a Guvernului Indiei cu privire la gravele încălcări ale drepturilor omului în Delhi, Jammu și Kashmir. Pentru o mișcare care nu a făcut altceva decât să ridice vocea împotriva nedreptății, acest ultim atac este asemănător represiunii disidenței’

În luna august, Amnesty International a publicat două rapoarte critice la adresa la autorităților indiene: unul care pretinde încălcarea drepturilor omului de către forțele de ordine în revoltele din Delhi de la începutul anului și altul ce condamnă restricțiile privind libertățile civile din Jammu și Kashmir. De asemenea, organizația a cerut eliberarea liderilor politici, activiștilor și jurnaliștilor reținuți și reluarea serviciilor de internet în aceste regiuni.

Amnesty India a declarat că se confruntă cu o campanie de hărțuire și amenințare din partea guvernului de mai mulți ani. În 2016, organizația a fost acuzată de instigare la subminarea ordinii de stat , iar în 2018 birourile Amnesty India au fost percheziționate din cauza acelorași acuzații de abateri financiare.

Amnesty nu este singurul grup care s-a confruntat cu presiune din partea guvernului Indiei. Greenpeace India este de asemenea subiectul unei anchete deschise în 2018 din aceleași motive, lucru ce a forțat grupul să-și reducă atât personalul cât și activitatea în țară. De asemenea, mai mulți critici ai guvernului indian, atât din societatea civilă dar și jurnaliști și studenți au acuzat în mai multe rânduri guvernul premierului Modi de hărțuire și reprimarea libertății de exprimare și a mass-mediei.

Organizația a declarat că nu a primit niciun comunicat oficial de la autorități cu privire la înghețarea conturilor și că nu au fost depuse momentan plângeri împotriva ei. Aceasta intenționează să conteste înghețarea conturilor sale în instanță.

Direcția de Aplicare a Legii (agenția care investighează infracțiunile economice din India) a refuzat să comenteze situația, conform BBC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.