Agenția europeană Europol a scos un nou raport, prin intermediul Centrului european privind introducerea ilegală de migranți (ESMC), în care se centralizează informații cheie cu privire la eforturile la nivel european împotriva traficului de migranți și a altor categorii de persoane. În acest raport este menționată și România, din păcate, ca exemplu negativ în acest ecosistem al crimei organizate.

Operațiunea COSTA/VELA

În secțiunea raportului în care se prezintă principalele reușite operaționale la care a contribuit Europol, Operațiunea COSTA/VELA face referire la o rețea de traficanți de persoane în scopuri sexuale, rețea provenită din România, de unde erau racolate și victimile, de obice prin metoda lover boy. Rețeaua opera și în Republica Cehă și în Spania, unde au avut loc concomitent percheziții la domiciliu, fiind arestate 14 persoane.

Arestările au avut loc anul trecut, în martie 2020. Mai jos se poate viziona un video din partea autorităților spaniole, din timpul perchezițiilor.

De asemenea, România este menționată ca țara de origine în top 5 țări de origine ale șoferilor care transportă ilegal migranți. Cărțile de identitate din România sunt cele mai des utilizate ca falsuri în procesul de traficare a migranților din spațiul non-UE în spațiul UE.

Raportul mai menționează creșteri semnificative ale numărului de migranți traficați pe rute auto, ascunși în condiții insalubre și periculoase, precum și tendința accelerată de digitalizare a acestei industrii ilegale. Această digitalizare aduce cu sine o putere mai mare de criptare și împărtășire de informații între membrii bandelor de traficanți și/sau victime, o capacitate de organizare logistică mai îmbunătățită, precum și transferul de fonduri ilicite anonimizată.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.