Declarația SEAE cu privire la reacția autorităților ruse la demonstrațiile pașnice de pe teritoriul Federației Ruse.

0
583
Sediul SEAE, sursa EU Observer

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) a emis un comunicat de presă prin intermediul purtătoarei de cuvânt, Maja Kocijancic, cu privire la reacția autorităților ruse la demonstrațiile anti-Kremlin de pe teritoriul Federației Ruse. 

Detenția a peste o mie de demonstranți și violența utilizată împotriva lor de către autoritățile ruse în toată țara amenință libertățile fundamentale de expresie, asociere și adunare în Federația Rusă. Detenția jurnaliștilor amenință, de asemenea, libertatea presei. Aceste drepturi fundamentale sunt înscrise în Constituția rusă și ne așteptăm ca ele să fie protejate, nu erodate. Chiar dacă unele proteste nu au fost autorizate în locația unde s-au desfășurat, acest lucru nu poate justifica brutalitatea poliției și arestările în masă.

Uniunea Europeană se așteaptă din partea autorităților ruse să respecte întocmai angajamentele internaționale pe care Federația Rusă și le-a asumat, inclusiv în cadrul Consiliului Europei și OSCE, să susțină aceste drepturi și să elibereze fără întârziere protestatarii pașnici și jurnaliștii.

Declarația a fost emisă în contextul eruperii unor demonstrații îndreptate împotriva guvernului pe teritoriul Federației Ruse. Publicația ABC indică faptul că protestele au fost organizate de liderii opoziției, în particular Alexey Navalny, drept răspuns la dominarea politică a regimului Putin. Protestele au fost organizate pentru a coincide cu inaugurarea oficială a lui Vladimir Putin pentru un nou mandat prezidențial, luni, 7 mai. Sloganul protestatarilor este “Nu este un țar pentru noi“, făcând referire la Vladimir Putin.

Acest videoclip realizat de publicația The Guardian arată cum Alexey Navalny, precum și alți protestatari sunt arestați pentru susținerea unui protest neautorizat:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.