Departamentul de Stat al Statelor Unite: rezumat al ședinței înregistrate cu directorul de planificare Brian Hook

0
564
Sursa Wikimedia

Departamentul de Stat a publicat în data de 18 mai transcrierea ședinței înregistrate cu directorul pentru planificarea politicilor, Brian Hook, având drept temă principală situația legată de Iran. Mai jos este un rezumat al principalelor elemente discutate în cadrul ședinței de lucru.

În baza informațiilor decelate în această ședință, noul Secretar de Stat, Mike Pompeo, va ține un discurs luni, 21 mai, prin care va contura strategia Statelor Unite îndreptată împotriva influenței Iranului în regiune. Brian Hook a susținut această teleconferință cu Heather Nauert, sub-secretar de stat și purtător de cuvânt al  Departamentului de Stat, precum și cu reprezentanți ai presei. 

Brian Hook susține că Departamentul de Stat, prin noul Secretar de Stat, Mike Pompeo, precum și la alte nivele de decizie, a rămas în strânsă legătură cu partenerii europeni, Marea Britanie, Franța, Germania, în ceea ce privește necesitatea modificării abordării participanților la un potențial nou acord cu Iran, care să includă gestionarea unor elemente mai variate în ceea ce privește activitatea Teheranului în susținerea unor organizații teroriste, proliferarea tehnologiei balistice, implicarea în conflictele interne din Siria și Yemen.

Întrebat de Josh Lederman, jurnalist Associated Press, cum vede un un acord drept realizabil având în vedere poziția curentă a europenilor, Hook a spus că este cert că “ne punem de acord cu privire la mult mai multe, față de ce nu ne punem de acord“. De asemenea, conform lui Hook, s-ar fi înregistrat progrese în ceea ce privește poziția americanilor și europenilor vis-a-vis de întreaga activitate a Iranului în regiune, nu doar programul său nuclear, fapt ce trebuie să așteptăm să fie confirmat și de retorica reală a europenilor, care până acum și-au reiterat adeziunea la acordul semnat deja.

De asemenea, Hook a adus în discuție drept răspuns la întrebările din partea jurnaliștilor Carol Morello, Washington Post și Lesley Wroughton, Reuters, care au exprimat poziția plină de resentimente a europenilor, faptul că actuala administrație se aliază cu poporul iranian, juxtapus conducerii iraniene. În opinia lui Hook, recentele proteste din Iran atestă insatisfacția poporului iranian vis-a-vis de guvernul teocratic condus de Khomeini.

În finalul conferinței, Hook a menționat că reinstituirea sancțiunilor este un element cheie al strategiei administrației Trump, strategie prin care se dorește schimbarea comportamentului Teheranului în regiune, nu doar a programului său nuclear.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.