Documentar DW: Shanghai-viața în mega-oraș

0
638

În acest scurt documentar marca Deutsche Welle se prezintă viața la scară mică și mare în mega-orașul Shanghai. Producătorii germani excelează în a captura în poveștile individuale prezentate felul în care marile tendințe care definesc China influențează viața în toate straturile sociale. 

Spre exemplu, Li Ji, un tânăr șofer care livrează pachete pentru o companie de e-commerce, jd.com, care susținea în septembrie 2017 că are 266.3 milioane de utilizatori activi, mărturisește că nu mai văzuse lumea înainte să se mute în Shanghai din zona rurală din care provine.

Această mutare, de la mediul rural la mediul urban, este un fenomen sistemic în China, unde indivizii încearcă să scape de sărăcia din mediul rural, prin oportunitățile care apar în astfel de centre economice, precum Shanghai. Prețul cel mai mare pe care Li Ji îl plătește, pe lângă programul obositor și salariul relativ mic, este faptul că stă departe de fiul său, în vârstă de 16 ani, care a rămas în satul său natal, din provincii, cu bunicii săi. Li speră că acest sacrificiu va duce într-o zi la o viață mai bună pentru fiul său. De notat faptul că Li rămâne înregistrat drept cetățean în al provinciei sale natale, iar acest statut de flotant în Shanghai îi aduce o serie de dezavantaje în ceea ce privește accesul la unele servicii publice în oraș.

Povestea reîntoarcerii din Statele Unite a lui David Li, care la 31 de ani conduce un start-up de succes care se ocupă cu dezvoltarea de tehnologii cu laser care să facă autovehiculele autonome mai sigure. Faptul că acesta s-a întors din Statele Unite arată că marile orașe ale Chinei reușesc să atragă talentul, în special chinezi tineri educați în Vest, în domenii de frontieră a tehnologiei. Mai mult, apetitul Chinei de a aplica aceste tehnologii la nivel de piață, combinat cu volumul enorm al pieței domestice, poate să însemne o ascensiune economică mult mai rapidă a Chinei în următoarele decade.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.