Heiko Josef Maas: 5 puncte pentru o nouă strategie față de Statele Unite

0
584
Sursa Twitter

Ministrul german de externe, Heiko Josef Maas (născut 19 septembrie 1966), a publicat recent 5 puncte care fundamentează o nouă strategie a Berlinului vis-a-vis de Washington, o relație care s-a deteriorat constant odată cu alegerea lui Donald Trump drept președinte și numirea lui Richard Grenell în poziția de ambasador. Maas consideră acest concept un răspuns al Germaniei față de o nouă politică externă americană dominată de primatul interesului național american și mai puțin pe viziunea multilaterală a administrației Obama. Cele 5 puncte sunt expuse mai jos.

  1. #EuropaUnită: întărirea UE

Un stat individual nu poate de unul singur să facă mare lucru în direcția contracara politica președintelui american Trump. Totuși, dacă europenii își unesc forțele politice și economice în cadrul UE, vocea noastră va fi auzită. Ministrul de Externe Maas a declarat că răspunsul nostru la “America Pe Primul  Loc” este “Europa Unită”. Dacă Europe urmează să fie o contragreutate, trebuie să devină mai puternică și să se prezinte într-un front mai unit.

2. Investiții în securitate

De decade, Europa s-a bazat pentru protecția ei pe Statele Unite. Și este în continurea adevărat și azi că sub niciun aspect nu este mai important parteneriatul cu Statele Unite, ca în cel al securității. A sosit timpul ca europenii să investească în propria capacitate de apărare. Pas cu pas, trebuie să înființăm o Uniune a Apărării Europene.

3. Devenind mai independenți

În zonele unde Statele Unite nu vrea să continue cooperarea, trebuie să ne punem într-o poziție în care să putem să mergem înainte fără ea. Un exemplu în acest sens îl reprezintă acordul nuclear cu Iran, care a făcut întreaga regiune mai sigură. Ne trebuie resursele pentru a menține în vigoare acordul chiar dacă Statele Unite se retrage. Un fond monetar european și canale de plată independente ar putea îmbunătăți autonomia Europei.

4. Dezvoltarea de rețele noi

Germania are un interes vital în a asigura faptul că valori vitale precum cooperarea, respectul pentru dreptul internațional și liberul schimb nu sunt sufocate în politica globală. Având acest lucru înainte, Germania intenționează să înființeze o rețea de state care susțin aceste valori: un grup de jucători în echipă în politica externă care reprezintă cooperarea și reglementările cu caracter obligatoriu. Ministrul de Externe Maas a inițiat deja consultări incipiente pe această temă cu Japonia, Canada și Coreea de Sud. “Ușa este larg deschisă, în special pentru Statele Unite”, a spus acesta.

5. Păstrarea canalelor de comunicare deschise

În ciuda unor schimbări majore, Statele Unite va rămâne cel mai important partener al nostru, în afara Europei. Pentru a prezerva și întări prietenia care a evoluat între poporul german și cel american, societățile noastre trebuie să se reangajeze în dialog. Prin programul Deutschlandjahr USA, Ministerul de Externe pune astfel la dispoziție un catalizator puternic pentru schimbul cultural dintre cele două țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.