Heather Nauert: ”SUA sunt hotărâte să continue aplicarea rezoluțiilor Consiliului de Securitate împotriva Coreii de Nord.”

0
561
Credit Twitter/PA Wire

”SUA sunt hotărâte să continue aplicarea rezoluțiilor Consiliului de Securitate împotriva Republicii Populare Democrate Coreene. Ele sunt instrumentale în eforturile Președintelui de a-l convinge pe Președintele Kim că denuclearizarea totală și finală a Peninsulei coreene este necesară.”

Tweet-ul doamnei Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, vine ca urmare a conferinței de presă ținute de Secretarul de Stat Mike Pompeo vineri, 14 septembrie. Întrebat de un reporter de la Reuters despre progresul Statelor Unite privitor la denuclearizarea Coreii de Nord, Secretarul de Stat a reiterat poziția arhi-cunoscută a statului american odată cu instalarea administrației Trump.

Întrebarea reporterului nu este întâmplătoare, având în vedere faptul că Rusia, țară cu drept de veto în cadrul Consiliului de Securitate, încearcă să submineze munca Comitetului 1718, organism ONU ce evaluează dacă statul nord coreean respectă sancțiunile impuse la nivel internațional. Diplomații ruși fac eforturi să modereze limbajul rezoluțiilor, însă Secretarul de Stat își exprimă speranța în profesionalismul Comitetului, care nu se va lăsa influențat de interferențe exterioare.

Reamintim că tensiunile dintre Statele Unite ale Americii și Coreea de Nord au luat o altă turnură odată cu întâlnirea celor doi lideri de stat în cadrul summit-ului din Singapore. De la ”fire and fury” și păstrarea unui limbaj belicos pe care o lume întreagă l-a urmărit cu îngrijorare, cei doi au ajuns la o înțelegere finală, în urma căreia Președintele Kim Jong Un și-a arătat receptivitatea față de o colaborare cu Statele Unite în vederea denuclearizării țării, ”pentru binele poporului său”. Această înțelegere a fost aspru criticată de experții în domeniul relațiilor internaționale pe fondul limbajului său vag și a concesiilor numeroase pe care Statele Unite le vor face, fără a exista garanția respectării de către Coreea de Nord a prevederilor tratatului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.