Ziua Internațională a Democrației

0
599
Sursa: UNITED NATIONS ASSISTANCE MISSION IN AFGHANISTAN

”Democrația este supusă unui efort cu mult mai semnificativ decât acum câteva decenii. De aceea, această zi ar trebui să ne facă să găsim căi de a învigora democrația și să căutăm răspunsuri la provocările sistematice pe care le avem de combătut.”  —  Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres

Tema din acest an privitoare la celebrarea Zilei Internaționale a Democrației este ”Democrația sub presiune: Soluții pentru o Lume a Schimbărilor”. Această zi marcată în calendarul ONU este acea oportunitate de a schimba status quo-ul prin soluții inovative la aspecte precum inegalitățile politice și economice, includerea tinerilor și a celor dezavantajați în sistemul politic sau eficientizarea capacităților de a răspunde unor provocări emergente, precum migrația și încălzirea globală. 

Odată cu aniversarea a 70 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, Ziua Internațională a Democrației este și o oportunitate de a pune în evidență faptul că valorile libertății și a drepturilor omului sunt instrumentale dezvoltării propice a democrațiilor lumii. Declarația, care subliniază că ”voința populară este fundamentul autorității guvernului” (Articolul 21.3) a inspirat procesul constituțional de-a lungul lumii și a contribuit la acceptarea la nivel global a valorilor și principiilor democrate.

Agenda 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă include în cel de-al 16-lea Obiectiv de Dezvoltare Durabilă (ODD), recunoscând legătura imuabilă dintre pace și instituții eficiente, responsabile și inclusive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.