Guterres: ”Jurăm să ducem mai departe idealul său.”

0
585
Credit Twitter/PA Wire

”Kofi Annan numea Națiunile Unite ultima mare speranță a umanității. Îi vom duce dorul în fiecare zi, dar aici, în inima iubitei sale case, jurăm să ducem mai departe idealul său și spiritul consacrat de menținere a păcii mondiale”. 

Tweet-ul actualului Secretar General al Organizației Națiunilor Unite este un extras din discursul rostit la comemorarea lui Kofi Annan, unul dintre cei mai carismatici Secretari Generali ai organizației, care a decedat luna trecută, pe 18 august, la vârsta de 80 de ani. 

Kofi Annan a deservit ca cel de-al VII-lea Secretar General al Organizației Națiunilor Unite, pe perioada a două mandate, între 1997 și 2006. În 2001, acestuia i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace. 

S-a născut într-o familie aristocrată în Ghana în 1938, iar de acolo a plecat să studieze domeniul relațiilor internaționale în Statele Unite și Elveția, ajungând să devină funcționar în cadrul ONU în 1962, lucrând pentru Organizația Mondială a Sănătății în sediul din Geneva.

În calitatea sa de Secretar General, Annan a reformat birocrația la nivelul ONU, a făcut eforturi active de combatere a virusului HIV, în special în Africa și a lansat inițiativa UN Global Compact, un program destinat încurajării business-urile de a adopta politici bazate pe dezvoltare sustenabilă și responsabilitate socială. A fost, însă, criticat, pentru extinderea puterilor Consiliului de Securitate și a fost anchetat în cazul Oil-for-Food Programme, din care a fost exonerat acuzațiilor de corupție. În 2012, a fost Reprezentantul Special pentru Siria, iar în 2016 a fost numit să conducă o comisie de investigare ONU a crizei Rohingya.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.