Consolidarea parteneriatului Chile – Statele Unite

0
675

”Secretarul de Stat Pompeo a vorbit ieri cu Ministrul Afacerilor Externe al statului Chile. Ei au discutat despre viitoarea vizită a Președintelui Sebastian Pinera la Casa Albă, care va consolida parteneriatul dintre Statele Unite și Chile. Au abordat, de asemenea, și subiectului găzduirii de către Chile a APEC în 2019.”

În readout-ul Departamentului de Stat mai este precizat și faptul că Pompeo i-a mulțumit Președintelui chilian pentru eforturile active îndreptate către restaurarea democrației în Venezuela. 

Evenimentul despre care se face referire în tweet-ul purtătoarei de cuvânt este Asia-Pacific Cooperation (APEC). Potrivit Departamentului de StatCooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) este un forum al unui grup format din 21 de țări care au ieșire la Oceanul Pacific, reprezintând aproximativ 60% din economia mondială. În cadrul său se poartă discuții pe tema economiei regionale, cooperării, comerțului și investițiilor. Activitățile includ întâlniri ale ministerelor țărilor membre pe tot parcursul unui an și sunt coordonate de Secretariatul APEC. Statele care fac parte din acest forum sunt Statele Unite, Australia, Brunei, Canada, Chile, China, Hong Kong, Indonezia, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Peru, Filipine, Rusia, Singapore, Coreea de Sud, China Taipei, Thailanda și Vietnam.

Organizația conduce întâlnirile liderilor economici APEC, un summit anual la care participă șefi de guverne ai tuturor membrilor APEC cu excepția China Taipei, care este reprezentată de un oficial de rang ministerial. Locul în care are loc summitul se schimbă prin rotație între economiile membre și există o tradiție care implică purtarea de către liderii participanți a unor costume naționale ale țării gazdă.

În 2019, forumul va fi găzduit de Chile și se va concentra pe subiecte precum economia digitală și servicii, conectivitate regională, femeile și creșterea economiei.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.