Heiko Maas: ”Ar fi o greșeală să credem că după Trump totul va fi ca înainte.””

0
467
Sursa: businessinsider.com

”Ministrul Afacerilor Externe Heiko Maas către DPA: Avem nevoie de SUA și să ne păstrăm relațiile transatlantice. Dar din moment ce dinamica politică s-a schimbat în Statele Unite, avem nevoie să ne reactualizăm aceste relații. Ar fi o greșeală să credem că după Trump totul va fi ca înainte.”

Declarația Ministrului de Externe Heiko Maas nu este deloc surprinzătoare, ci doar face parte dintr-o serie de critici aduse administrației Trump și a modului în care aceasta slăbește cooperarea transatlantică. 

În luna iulie a acestui an, cu puțin înainte de întâlnirea dintre Donald Trump și Vladimir Putin la Helsinki, acesta sublinia faptul că Europa nu se mai poate baza pe Statele Unite. ”Pentru a ne menține legăturile cu Statele Unite, trebuie să ne reajustăm parteneriatul. O primă consecință clară ar fi faptul că toți în Europa trebuie să ne aliniem într-o cooperare internă mai strânsă.”

Astfel de afirmații vin ca urmare a declarațiilor și presiunilor făcute de Donald Trump asupra membrilor NATO, mare parte din aceștia și membri ai Uniunii Europene, în vederea investirii unui procentaj mai mare din produsul intern brut pentru apărare. Mai mult decât atât, Donald Trump percepe Uniunea Europeană drept un ”inamic” în contextul comerțului internațional, ceea ce slăbește dorința europeană de a extinde negocierile la nivelul unor tratate precum Acordul de Liber Schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.