Discuții pe baza JCPOA la ONU

0
517
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe Rusia

În această săptămână, Ministerul Afacerilor Externe Serghey Lavrov a luat parte la întâlnirile de nivel ministerial ale statelor semnatare a Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), pentru a rezolva situația creată de programul nuclear al Iranului. Prilejul celei de-a 73 Adunări Generale ONU a fost un motiv suplimentar de a organiza aceste discuții. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, a coordonat întâlnirea. 

Miniștrii au revizuit situația JCPOA în condițiile în care responsabilitățile trasate în Joint Statement, care a fost aprobată după 6 iulie în Viena anul acesta, au fost îndeplinite. În acest context, s-a observat faptul că semnatarii JCPOA au întreprins eforturi substanțiale pentru crearea unor condiții favorabile care să permită Iranului să se implice în comerț internațional, cooperare economică și financiară în pofida sancțiunilor extrateritoriale ilegitim impuse de Statele Unite.

Participanții la întâlnire și-au reiterat determinarea de a continua să muncească într-un cadru care să le permită cooperarea cu Iranul în vederea păstrării JCPOA, care a fost aprobat de Rezoluția Consiliului de Securitate 2231 în 2015, și implementării sale la nivel optim.Aceștia au subliniat faptul că Iranul s-a achitat de obligațiile impuse ireproșabil, așa cum, de altfel, prezintă și rapoartele Agenției Internaționale Pentru Energie Atomică. Rusia și-a reafirmat asistența în cadrul JCPOA și a subliniat determinarea de a întreprinde orice acțiuni pentru îndeplinirea clauzelor acordului, ce rămâne un element inalienabil al regimului de non-proliferare și securitate internațională.

Pe parcursul întâlnirii, miniștrii au redactat o Declarație Comună ce include cele mai importante rezultate ale întâlnirii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.