Întâlnire Vladimir Putin și liderii CIS la Dushanbe

0
559
Sursa: Time

Comunitatea Statelor Independente  este o organizație regională formată din 10 din cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice, excepțiile fiind cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania, precum și Georgia (2008) și Ucraina (2014).

Comunitatea Statelor Independente este constituită pe baza mai multor principii, precum:

  • recunoașterea reciprocă și respectarea suveranității statelor-membre
  • egalitatea în drepturi
  • neamestecul în treburile interne
  • renunțarea la aplicarea forței.

Potrivit paginii oficiale a Președintelui Rusiei, pe parcursul întâlnirilor care s-au desfășurat cu ușile închise, participanții au schimbat păreri vis-a-vis de problemele curente ale CIS. S-a decis ca în anul 2019 președinția CIS să fie preluată de Turkmenistan, iar Republica Tajikistan și cea a Uzbekistanului să fie co-președinți.

În discursul său, Vladimir Putin a subliniat importanța cooperării în cadrul CIS în sfera politică, socioeconomică, umanitară și de implementare a dreptului. Președintele rus a exprimat nevoia de extindere a practicii de plăți mutuale în moneda națională și a sugerat exploatarea potențialului Zonei de Liber Schimb cât mai mult cu putință. În ciuda situației economice dificile de la nivel global, în perioada ianuarie – iunie 2018, comerțul în interiorul CIS a crescut cu aproape 15 procente, la aproape 85 de miliarde. Putin a mai adus în discuție și aspecte legate de coordonarea acțiunilor pe arena internațională, cu accent pe Organizația Națiunilor Unite.

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.