Albright: ”Aveți grijă la iluzii.”

0
459
Sursa: businessinsider.com

”Aveți grijă la iluzii. Astăzi, acum 80 de ani, se semna Acordul de la Munich. Liderii britanici au crezut că îl pot mulțumi pe Hitler și astfel garanta pacea în vremea lor. Au crezut ceea ce au vrut ei să creadă, însă s-au înșelat și consecințele au fost devastatoare.”

Madeleine Albright este un diplomat american de origine evreiască cehă, membră a Partidului Democrat, rămasă în istorie drept prima femeie care a servit drept Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii. 

Fostul Secretar de Stat, de altfel și profesor de Practică Diplomatică la Universitatea Georgetown, aduce în discuție un eveniment istoric ce a contribuit semnificativ la desfășurarea evenimentelor ce au condus către cel de-al doilea război mondial: Acordul de la München.

Tratatul a fost o înțelegere care a permis Germaniei Naziste să anexeze Regiunea Sudetă (Sudetenland) care aparținea Cehoslovaciei. Regiunea Sudetă era situată în zona de graniță a Cehoslovaciei și era locuită, îndeosebi, de etnici germani. Negocierile au avut loc în cadrul unei conferințe care a avut loc în München, Germania, purtate, însă, de puterile mari ale Europei – Germania Nazistă, Franța, Marea Britanie și Italia, fără ca reprezentanții Cehoslovaciei să participe. Întrucât Cehoslovacia nu a fost invitată la conferință, cehii și slovacii numesc uneori Acordul de la München, Dictatul de la München.

Sudetenland avea o importanță strategică imensă pentru Cehoslovacia, deoarece acolo era situată majoritatea defensivei de apărare a graniței, ca și foarte multe dintre băncile sale. De aceea, când Marea Britanie și Franța au dat Sudetenland Germaniei, au autorizat implicit ca Germania să ocupe întreaga Cehoslovacie.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.