Mike Pompeo: ”Anunț că Statele Unite pun capăt Tratatului de Prietenie cu Iranul.”

0
525
Credit Twitter/PA Wire

”Decizia de astăzi a Curții Internaționale de Justiție a fost o înfrângere pentru Iran, care a continuat să trateze Curtea într-un mod ipocrit și lipsit de rațiune drept un forum unde poate ataca Statele Unite. Din aceste considerente, anunț că Statele Unite pun capăt Tratatului de Prietenie cu Iranul – aceasta fiind o decizie care trebuia luată de 39 de ani.”

Ca răspuns la curtea Organizației Națiunilor Unite de a ridica sancțiunile îndreptate împotriva Iranului, administrația Trump a declarat miercuri că pune capăt tratatului încheiat în 1955, bazat pe relații de prietenie între cele două state. Acest gest simbolic subliniază deteriorarea legăturilor dintre Washington și Tehran.

Secretarul de Stat Mike Pompeo a afirmat că retragerea Statelor Unite din acest tratat era planificată de multă vreme și a venit ca urmare a faptului că Iranul a formulat o plângere către Curtea Internațională de Justiție, demonstrând astfel faptul că sancțiunile americane sunt, de fapt, o violare a clauzelor pactului.

Între timp, consilierul pentru securitatea națională John Bolton a declarat că administrația se va retrage din cadrul unui amendament al Convenției de la Viena privind Relațiile Diplomatice pe care Iranul sau alte state, în special, Palestina, l-ar putea invoca pentru a da în judecată Statele Unite în cadrul Curții Internaționale de Justiție. Bolton a transmis reporterilor la Casa Albă că astfel de dispoziții sunt o încălcare a suveranității americane.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.