Vizită urgentă a lui Mike Pompeo în Regatul Arabiei Saudite

0
530
Sursa: Foreign Policy

În urma dispariției subite a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în cadrul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, Președintele Donald Trump a trimis o delegație specială, condusă de Secretarul de Stat Mike Pompeo, în regatul Orientului Mijlociu. 

Mike Pompeo a declarat următoarele privitor la demersurile întreprinse în Arabia Saudită, într-un comunicat de presă emis de Departamentul de Stat:

”Duminică, Președintele Trump m-a însărcinat cu o călătorie către Arabia Saudită pentru a induce conducerii saudite ideea că este esențial să descoperim ce s-a întâmplat cu Jamal Khashoggi. M-am întâlnit astăzi cu Regele Salman, Prințul moștenitor Mohammed bin Salman, și ministrul afacerilor externe al-Jubeir. Și tocmai aceasta am și făcut.

Am avut conversații directe și candide. Am subliniat importanța organizării unei anchete detaliate, transparente și eficiente, iar conducerea saudită a promis să facă acest lucru. În această seară, Președintele l-a sunat pe Prințul moștenitor, care a evidențiat că o investigație serioasă și credibilă se desfășoară la momentul curent. A promis că munca procurorului saudit va aduce o concluzie completă și plină de transparență pentru ca lumea să vadă și să înțeleagă ce s-a întâmplat.

Pe parcursul întâlnirilor de azi, conducerea saudită a respins cu desăvârșire orice cunoștință pe care ar putea-o deține referitor la ce s-a întâmplat în consulatul din Istanbul. Concluzia mea din aceste întâlniri este că există un angajament serios pentru a determina toate faptele și a determina cine este vinovatul, inclusiv liderii și oficialii Arabiei Saudite.

Președintele m-a rugat să călătoresc în Turcia pentru a mă întâlni cu liderii de acolo. Vom rămâne în contact direct cu autoritățile saudite și turcești din moment ce sunt pe cale să finalizeze acest proces și să anunțe rezultatele lui.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.