Ziua Organizației Națiunilor Unite

0
480
Sursa: UNITED NATIONS ASSISTANCE MISSION IN AFGHANISTAN

Potrivit site-ului oficial al Organizației Națiunilor Unite, Ziua Organizației Națiunilor Unite simbolizează adoptarea Cartei ONU în 1945. Odată cu ratificarea acestui document fondator de către majoritatea semnatarilor, inclusiv a celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, Organizația Națiunilor Unite a fost oficial fondată.

Ziua de 24 octombrie este celebrată drept Ziua Organizației Națiunilor Unite încă din 1948. În 1971, Adunarea Generală ONU a recomandat Statelor Membre ca această zi să fie declarată zi liberă. Evenimentul a fost introdus în primul rând pentru diseminarea la nivel mondial a obiectivelor și reușitelor ONU. Ziua ONU face parte, de altfel, dintr-o serie mai lungă de evenimente sub egida Săptămâna ONU desfășurată între 20 și 26 octombrie.

Organizația Națiunilor Unite a fost fondată la 24 octombrie 1945, după Al Doilea Război Mondial, de către 51 de țări care și-au luat angajamentul să mențină pacea și securitatea la nivel internațional, prin dezvoltarea relațiilor de prietenie și promovarea progresului social, a standardelor mai bune de viață și a drepturilor omului.

Numele de ”Națiunile Unite”, propus de președintele Statelor Unite ale Americii, Franklin D. Roosevelt, a fost menționat pentru prima dată în Declarația Națiunilor Unite, la 1 ianuarie 1942, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când reprezentanți din 26 de state au promis că Guvernele lor vor continua să lupte împreună împotriva Puterilor Axei. În 1945, reprezentanți din 50 de țări s-au întâlnit la San Francisco, la Conferința Națiunilor Unite pentru Organizația Internațională, pentru a redacta Carta Națiunilor Unite. Delegații au deliberat pe baza propunerilor la care lucraseră reprezentanții Chinei, Uniunii Sovietice, Regatului Unit și ai SUA, la Dumbarton Oaks, în august — octombrie 1944.

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.