Intervenție Andrei Belousov în cadrul conferinței despre spațiul cosmic

0
575
sursa Twitter

Potrivit site-ului oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, șeful adjunct al delegației rusești din cadrul Primului Comitet al celei de-a 73-a Sesiuni a Adunării Generale de la ONU a avut o intervenție în cadrul conferinței despre spațiul cosmic ținută la New York ieri, ieri, 24 octombrie.

Redăm mai jos câteva din precizările acestuia:

”Domnule președinte,

Înarmarea în spațiul cosmic ar exercita un efect destabilizator față de pacea și securitatea internațională. De aceea, prevenirea unei curse a înarmării în spațiul cosmic (PAROS) și menținerea acestuia liber de arme de orice tip reprezintă una din prioritățile politicii externe a Rusiei.

Abordăm această sarcină și problematica securității activităților spațiale cu cea mai mare responsabilitate. Acest lucru este demonstrat în cadrul diverselor foruri multilaterale în care suntem implicați, cel mai important fiind Conferința pentru Dezarmare (CD), iar sub egida ONU, Comitetul pentru Folosirea Pașnică a Spațiului Cosmic. Totuși, multe dintre lucrurile de care trebuie să ne ocupăm nu par să fie promițătoare.

Conferința pentru Dezarmare a rămas blocată pentru mai bine de două decade. Ca drept dovadă, eșuăm în a începe procesul de negociere pentru PAROS, Tratatul pentru prevenirea plasării armelor în spațiul cosmic, pericolul sau folosirea forței împotriva obiectelor spațiului cosmic (PPWT), propus de Federația Rusă împreună cu Republica Populară Chineză.

În același timp, există, de asemenea, și semne pozitive. Un exemplu bun este, în acest caz, Grupul Guvernamental de Experți ai Organizației Națiunilor Unite (GGE), fondat în acest an, ce lucrează pentru definirea unor măsuri practice referitoare la prevenirea cursei înarmării. Prima sesiune de lucru a acestui grup, desfășurată în august la Geneva, dă speranță privitor la faptul că experții vor fi în situația în care să își realizeze cu succes mandatul, care constă în pregătirea recomandărilor referitoare la elementele unor instrumente legale multilaterale.”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.