Ungaria urgentează procesul de aderare al Serbiei la Uniunea Europeană

0
503
Sursa: European Affairs

Potrivit comunicatului de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, Ungaria Hungary urgentează deschiderea negocierilor pe cât mai multe capitole, pentru care Belgradul este tehnic pregătit să le susțină.

În urma întâlnirii cu ministrul integrării europene Jadranka Joksimović, ministrul de externe maghiar a afirmat: ”Ministrul sârb m-a informat privitor la disponibilitatea Belgradului de a deschide șapte capitole noi de negociere, iar Budapesta susține ca toate acestea să înceapă a fi dezbătute la conferința inter-guvernamentală din decembrie. Aceasta ar presupune ca 21 de capitole de negociere să fie deschise până la finalul acestui an, iar din moment ce Președinția austriacă Consiliului Uniunii Europene va fi urmată de preluarea de către România a mandatului, România fiind un stat pro-extindere, Budapesta speră ca ultimele 14 capitole să fie luate în considerare în următoarele șase luni.”

Domnul Péter Szijjártó și-a exprimat speranța ca Președinția României să reușească să reîntoarcă practica susținerii a două rânduri de negocieri la fiecare șase luni, nu doar una. Acesta a confirmat că Serbia va putea să se bazeze pe susținerea maghiară în ceea ce privește procesul de integrare europeană. Ministrul a susținut că Ungaria are motive economice, de securitate și cooperare pentru a face asta. Domnul Szijjártó a subliniat faptul că Ungaria are un interes special în menținerea stabilității în zona de Vest a Balcanilor, întrucât aceasta este instrumentală în obținerea succesului de negociere dintre Belgrad și Pristina. Ministrul speră ca rezultatul dialogului să fie beneficde ambele părți și bazat pe o înțelegere mutuală.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.