Carl Bildt: ”Alegerile prezidențiale din Georgia se îndreaptă către al doilea scrutin.”

0
491
Credit Twitter/PA Wire

”Alegerile prezidențiale din Georgia se îndreaptă către al doilea scrutin. Este o luptă strânsă.”

Carl Bildt este co-președintele European Council on Foreign Relations. Tweet-ul său face referire la un moment cu o importanță deosebită pentru Georgia, unde cetățenii au votat ieri alegerea unui nou președinte. 

Niciunul dintre cei doi competitori din cadrul alegerilor prezidențiale ale Georgiei nu era probabil să își asigure un număr îndeajuns de mare de voturi pentru a câștiga competiția politică din primul scrutin, conform Radio Free Europe. Comisia Centrală pentru Alegeri declară că, potrivit rezultatelor din 14% din secțiile de votare, Salome Zurabishvili a înregistrat o victorie cu 40% din voturi, iar Grigol Vashadze, aproape 38%.

Zurabishvili, ministrul de externe de cetățenie franceză, are susținerea partidului aflat la guvernare – Visul Georgian. Vashadze, de asemenea un fost ministru de externe, candidează pentru opoziție – Mișcarea Națională Unită. Cel mai apropiat pretendent la funcția de președinte este fostul parlamentar Davit Bakradze, ce a fost nominalizat de opoziție – Partidul European Georgian, dar care a primit doar 10,8% din voturi. Acesta a admis înfrângerea și a afirmat că partidul său îl va susține pe Vashadze în eventualitatea unui al doilea tur.

Participarea la vot a fost de 46.7%, aproape același înregistrat și în cadrul alegerilor prezidențiale din 2013. Această alegere prezidențială, a șaptea din 1991, va fi ultima în cadrul căreia șeful de stat va fi ales prin vot direct. În 2017, constituția a fost amendată astfel încât viitorii președinți să fie aleși de un Colegiu al Electorilor de 300 de membri, format din parlamentari și reprezentanți politici la nivel local și regional.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.