”Speranța” și ”progresul” ca piloni principali ai parteneriatului dintre Statele Membre UE și țările arabe

0
538
Sursa: Facebook

Potrivit comunicatului de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe și de Promovare a Comerțului al Maltei, ministrul Carmelo Abela a ținut la începutul acestei săptămâni, în Atena, un discurs în cadrul celui de-al treilea Summit Internațional dintre Uniunea Europeană și Statele Arabe.

Acesta este un eveniment ce reunește lideri, miniștri și alți oficiali de rang înalt din guverne din 30 de state ale Uniunii Europene și Orientului Mijlociu, reprezentanți ai Comisiei Europene și lideri de business influenți.

În acest an, summitul de două zile a avut loc între 29 și 30 octombrie 2018, cu tematica ”Orizonturi Comune”. S-a concentrat pe provocările comune și oportunitățile ieșite în calea Uniunii Europe și a lumii arabe și a pus sub discuție aspecte problematice precum politicile de migrație, mediul global, politicile de vecinătate față de zona Mediteraneană, Africa și Orientul Mijlociu, cooperarea în domeniul schimbărilor climatice și a tranzițiilor de energie, consolidarea instituțională și mișcări sociale, economia digitală și rolul transportului în promovarea creșterii comerțului și a investițiilor.

Ministrul Abela a subliniat faptul că în ultimii ani, Malta a pledat pentru cauza unui format de dialog mai vizibil și structurat care ar putea deschide calea către un parteneriat între Europa și lumea arabă. Țara a fost un participant activ în cadrul 5+5 Dialogul Mediteranean Vestic și Uniunea pentru Mediterană. Mai mult decât atât, ca un rezultat direct al unei inițiative malteze, prima întâlnire ministerială dintre Uniunea Europeană și Liga Statelor Arabe a fost organizată în Malta în 2008, stabilind schimburi regulate între Uniunea Europeană și Statele Arabe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.